Den nya stjärnan i Montpeyroux

3 mars 2023

Appellationen Montpeyroux har ingen officiell Grand cru status, men Domaine d’Aupilhacs Les Cocalières skulle förtjäna titeln.

I en uråldrig vulkanisk amfiteater full av marina fossiler och stora kalkstensbitar hittar vi vingården Les Cocalières på 350 meter över havet med nordlig exponering. Den nordliga exponeringen tillsammans med den höga höjden ger druvorna en lång växtsäsong. Vilket ger vinerna koncentration, elegans, fräschör och tydlig mineralitet.

Ett vin som präglas av finess och elegans i den koncentrerade röda frukten. Där bakom finner vi en fin syrabalans, len tanninstruktur och tydliga mineraltoner. Med luft i glaset smyger sig en floral ton fram som drar åt utslagna rosor, lavendel och oliver. Vinet bjuder på en oerhört lång och fin längd som inte kan missförstås för annat än fantastisk vinkvalité. Årgång 2020 dricks alldeles utmärkt idag men för den som har tålamod tål vinet att lagras i minst 10 år.

Druvorna skördas för varsamt för hand och selekteras noga i vingården och i vineriet. Druvorna krossas och vinifieras med  lång utdragen maceration med kontinuerlig pump-over. Vinet lagras därefter på franska ekfat (foudre och barrique) i 15 månader före buteljering utan filtrering.

Sylvain Fadat tillhör en av stjärnorna i södra Frankrike. Han grundade Domaine d’Aupilhac långt före den kvalitetsrevolution som nu har skett i Languedoc. Sylvain har verkligen vinmakningen i blodet från både mamma och pappa. 1989 investerade Sylvain i fem hektar vingårdar belägna på terrasser i Montpeyroux på platsen som kallas ”Aupilhac”. Vilket i sin tur gav vineriet sitt namn. Från 1989 till 1992 utfördes all vinifiering i lastbilstankar och tappades på flaska manuellt kommande vår. Det dröjde till 1993 innan vineriet stod klart. Sedan dess har Sylvain kontinuerligt köpt vingårdar han ser stor potential i som idag uppgår till 18 hektar planterade med sydfranska druvor. Allt arbete sker ekologiskt och biodynamiskt som frun Désirée verkligen brinner för. Filosofinär att tillverka viner som förmedlar känslor.

 

1 200 flaskor lanseras den 10 mars
Artnr 94202, 269 kr
Till Systembolaget