Efter en spännande final på Münchenbryggeriet i Stockholm stod det klart – Ludwig Tjörnemo är vinnaren av Bocuse d’Or Sweden 2025 och firar med Charles Heidsieck Brut réserve.
Provinum Vinhandel är stolt sponsor av Bocuse d’Or Sweden och kommer vara med Ludwig hela vägen nu när han får den stora äran att representera Sverige i världens mest prestigefyllda kocktävling.
Finalen var en tuff kamp mellan tre erfarna tävlingskockar, där Ludwig knep förstaplatsen före Oskar Persson och Pontus Wellén. Det var en jämn tävling, där bara 9 poäng skiljde Ludwig från tvåan.
Juryn imponerades av hans hantverk och smakkompositioner. Juryn bestod av välrenommerade kockar från Sverige, Norge och Danmark, bland annat Tommy Myllymäki och Adam Dahlberg, Gustav Leonhardt och Emma Wixner M.fl.
Svenska råvaror i fokus
Tävlingen bestod av två utmanande uppgifter där svenska råvaror stod i centrum. På 4 timmar och 30 minuter skulle kockarna laga:
- En lakto-ovo-vegetarisk rätt med jordärtskocka, lök och savoykål.
- En klassisk fatservering med svensk rosékalv, två olika grönsaksgarnityrer och en elegant uppläggning.
Ludwigs vinnarrätter
- Tallriksrätt: Rostad och picklad jordärtskocka, karamelliserad lök och stuvad savoykål.
- Fatservering: Glaserad kalv med murklor, confiterad potatis med dragon och picklat äpple, bakad sparris med rökt sparriskräm och bergamott samt rostad kycklingsky med fermenterad koriander.
Vidare mot Bocuse d’Or Europe
Nu börjar uppladdningen inför Bocuse d’Or Europe 2026 – den europeiska kvaltävlingen där Ludwig med sin coach Jimmi Eriksson och sin commis Linnea Carlsson, ska kämpa för en plats i världsmästerskapet i Lyon 2027.
Vad är Bocuse d’Or?
Bocuse d’Or, ofta kallad ”matlagningens OS,” är en av världens mest prestigefyllda kulinariska tävlingar. År 2027 kommer tävlingen återigen att samla några av de mest talangfulla kockarna från hela världen för att tävla om guldstatyetten i Lyon, Frankrike – gastronomins huvudstad och tävlingens ursprungsplats.
Tävlingen är uppkallad efter den legendariske franske kocken Paul Bocuse, som betraktas som en av de mest inflytelserika personerna inom modern fransk matlagning. Sedan 1987 har Bocuse d’Or varit en plattform där kockar får chansen att visa upp sin kreativitet, tekniska skicklighet och kärlek till matlagning inför en global publik.
Som exklusiv vinpartner till Bocuse d´Or Team Sweden är vi på Provinum Vinhandel stolta att få hjälpa den svenska gastronomin och Sveriges bästa kockar att nå nya höjder!