Krachers lilla söta åter på Systembolaget

16 sep. 2022

I december lanserar vi en liten söt historia i form av Kracher Noble Reserve Trockenbeerenauslese i 187 ml. flaska. Men stirra dig inte blind på storleken, innehållet i denna non-vintage blend har bland annat belönats med 95 poäng av det amerikanska vinmagasinet Wine Enthusiast.

Vinet bjuder på ett nobelt koncentrerat djup med solmogna tropiska frukter som mango, nätmelon och aprikos. I den andra klunken koncentreras smakerna än mer och nyanser av kryddor som kardemumma och kanel träder fram, allt inneslutet och balanserat av en läcker syra. Avslutet är oändligt långt och präglas av frisk solmogen tropisk frukt tillsammans med en hel indisk kryddmarknad.

Kracher behöver ingen närmre presentation men att hans favoritdruva är welschriesling är det inte alla som vet. Kracher Noble Reserve Trockenbeerenauslese tillverkas med en dominans av welschriesling följt av chardonnay och traminer. Druvorna skördas från vingårdarna kring den grunda sjön Neusiedlersee som har ett optimalt mikroklimat för ädelröta. Samtliga druvor har angripits av botrytis vilket bidrar till ett sött och friskt vin med komplext och kryddigt djup. Vinerna i blenden kommer till 80% från 2017 och resterande 20% är reservevin som har lagrats på en kombination av stora och små ekfat.

Familjen Krachers framgångssaga tar ordentlig fart under det sena 80-talet när Gerhard Krachers far Alois Kracher Jr (son till grundaren Alois Kracher Sr.) skapade några av världens bästa söta viner från vingårdarna kring sjön Neusiedlersee i Burgenland. Idag är det sonen Gerhard som för sin fars arv vidare genom att producera viner av extremt hög kvalité med stor passion hela vägen från vingården till vinglaset.

 

187 ml. nr 92054, 149 kr.

Till Systembolaget