På egendomen Greppo i Montalcino har man odlat vin i generation efter generation och skapat en storslagen historia. När de flesta vinmakare i dåtidens Toscana producerade enklare röda viner, redo att drickas unga för att snabbt kunna ta igen sina förlorade tillgångar, valde Biondi-Santi att göra tvärtom.
De skapade i stället kraftfulla och ståtliga röda viner på 100% Sangiovese, gjorda för att lagras under en lång tid. Från mitten av 1800-talet såg Clemente Biondi vilken potential Sangiovese Grosso hade i just Montalcino och han var först med att skriva ut Brunello di Montalcino på etiketten.
Brunello di Montalcino 2016
”I would put my money on this vintage for long-long-term longevity…”
97+ p. Robert Parker Wine Advocate
2016 är en riktig toppårgång i Montalcino mycket tack vare en växtsäsong med soliga dagar och svala nätter som förlängde säsongen och saktade ner mognaden vilket bidrog till stor komplexitet. Lagring sker på slavonska ekfat i tre år före buteljering. Ett vin att lagra i vinkällaren i minst 10-20 år.
72 flaskor, nr 94908, 1 799 kr
Brunello di Montalcino Riserva 2015
”Contemplative and exceedingly nuanced in personality, with wild berry, underbrush, ferrous earth and candied orange peel, this has everything to look forward to in terms of its future evolution in the bottle.”
98+ p. Robert Parker Wine Advocate
En majestätisk årgång med struktur, elegans och fräschör skapar ett unikt vin. Även 2015 hade fördelen att växla mellan svala nätter och varma dagar. Biondi-Santi producerar sin Riserva enbart vid exceptionella årgångar på en selektion av druvor från de äldsta vinstockarna. Vinet lagras i tre år på slavonska ekfat före buteljering. Varje flaska är numrerad och kan lagras i vinkällaren i minst 20-30 år.
36 flaskor, nr 94909, 4 599 kr
Rosso di Montalcino 2018
A handful of historic producers in Montalcino are bringing the Rosso category up to the next level, and the venerable house of Biondi-Santi is one of them.
94 p. Robert Parker Wine Advocate
2018 var relativt sval i Montalcino med en lägre medeltemperatur än normalt under sommaren. Vinet är otroligt elegant och slankt med frisk syra och lång smak och en stor dos finess. Lagring sker på slavonska ekfat under tolv månader. Ett vin värt att lagra i vinkällaren i minst 5-15 år.
480 flaskor, nr 92128, 769 kr