Höghöjds-Garnacha från Riojas rising star

29 juni 2023

Sierra de Toloño i Rioja med grundare och vinmakare Sandra Bravo i spetsen går från klarhet till klarhet och får otroliga skriverier internationellt. Hennes viner vänder uppochner på din bild av vad Riojaviner är. Vinerna säljer slut snabbare och snabbare för varje år. Nu är det äntligen dags för årets tillfälliga exklusiva lansering av ett av hennes mest kritikerrosade vin: La Dula.

”My target was to preserve the real taste of Atlantic Garnacha, that Mediterranean herbs, that citric flavors, that elegance and floral notes…”

– Sandra Bravo

 

 

La Dula består av 100% garnacha planterad 1944 i den kalkrika jordmånen på hög höjd i Rivas de Tereso i norra Rioja. Musten jäser spontant i små foudres vid låg temperatur och lagringen sker i 300 liters amphoror för att runda av tanninerna och låta vinet andas. Det buteljeras sedan med minimalt tillsatt svavel.

Vingården Sierra de Toloño ligger på en magisk plats, skyddad mot de kalla vindarna från norr av det stora kalkstensberget Sierra de Toloño. Här i Rioja Alavesa, mellan byarna Labastida och Rivas de Tereso, bland ekträd och snår, ligger vingården som uppfyller Sandras dröm: att skapa ett vin med den unika karaktären av just det här hörnet av La Rioja. Sandra Bravo grundade Sierra de Toloño 2012 och producerar både röda och vita viner. 2019 utsågs hon till Best young winemaker av Tim Atkins. I den kalkstensrika jorden på 650 meters höjd i den klara luften får Sierra de Toloños vin sin fräscha karaktär. Höjden och mikroklimatet gör att druvorna får mogna långsamt vilket låter dem behålla sin naturliga syra och gradvis och balanserat öka i socker. I oktober när den första kylan kommer skördas druvorna för hand för att sedan jäsa i små tankar innan lagring.

900 flaskor lanseras den 7 juli, nr 92435, 219 kr

Till Systembolaget