Har du koll på Italiens mest mytomspunna producent?

9 feb. 2024
logotype-biondi-santi-greppo-italien

 

Ikoniska Biondi-Santi

På egendomen Greppo i Montalcino har man odlat vin i generation efter generation och skapat en storslagen historia. Redan från mitten av 1800-talet odlades vindruvor på Clemente Santi’s gård Greppo. Innan framgången med sina röda viner vann Clemente pris för sin Moscatello på Universal Expo i Paris 1867, ett enastående erkännande av fransmännen som såg sig ensamma i världen om att producera kvalitetsvin.

Det är först med sonen Feruccio som det kommer att bli familjenamnet Biondi-Santi efter båda sina föräldrar. I början av 1900-talet, efter att vinlusen ödelagt nästa hela Europas vingårdar, planterar Biondi-Santi om alla sina odlingar varpå de ympar skott av Sangiovese Grosso från modervingården Greppo. När de flesta vinmakare i dåtidens Toscana producerade enklare röda viner, redo att drickas unga för att snabbt kunna ta igen sina förlorade tillgångar, valde Biondi-Santi att göra tvärtom. De skapade i stället kraftfulla och ståtliga röda viner på 100% Sangiovese, gjorda för att lagras under en lång tid. 1880 görs den första Brunello di Montalcino.

Sen 2017 ägs Biondi-Santi av EPI group där Christofer Descours styr rodret. De är likt Biondi-Santi var familjeägda och visonen är fortfarande densamma. Att respektera arvet och låta det leva vidare genom att producera högkvalitativa viner med respekt för naturen.

Idag har de 25 hektar vinodlingar med exponering mot norr/nordost och syd/sydost med marmorerad jordmån med stora stenar. Skörden sker för hand och startar i mitten av september, druvorna plockas i små boxar som bärs till vineriet, där de sedan sorteras: klase för klase, druva för druva. Det är bara de bästa druvorna som blir Brunello. Vingårdarna som är minst 10 år blir Brunello Annata och de som är minst 25 år blir Brunello Riserva. Totalt produceras ca 80 000 flaskor om året, det inkluderar 10 000 flaskor Riserva som enbart görs de absolut bästa årgångarna.

Vinmakning

Federico-Radi-Biondi-santi-provinum-vinhandel

Federico Radi, Direktör för vinodling och vinframställning hos Biondi Santi.

Det krävs passion, tillgivenhet och respekt för att jobba som vinmakare enligt Federico själv, som har jobbat med vin i regionen i över 20 år. Han startade hos Biondi Santi 2017 och är en del av deras projekt ”Regenerative viticulture” som de startade 2019. Det är ett holistiskt synsätt som syftar till att gå längre än paradigmen för organisk eller biodynamisk vinodling.

De behandlar jorden med målet att öka det organiska materialet och livet i jorden för att säkerställa att den är frisk för kommande generationer. De försöker göra vinstockarna tåligare för att klara det förändrade klimatet och stimulerar den biologiska mångfalden av flora och fauna för att få en balans som ligger så nära den ”vilda naturen” som möjligt. Detta innebär att de bland annat planterar fruktträd, olivträd och häckar av olika växter runt deras nya vingårdar.

”It’s wonderful to observe how the soil responds to our care and how the grapes reveal themselves in totally natural way in our wines.” – Federico Radi 

Du hittar Biondi-Santis ikoniska viner här!