Gastronomiklubbens Alto Adige låda ihop med Elena Walch

8 juni 2023

Munskänkarna har utsett Alto Adige i norra Italien till årets vinort. En region som verkligen är på uppgång mycket tack vare sitt svala klimat och fokus på kvalitet. Vi är stolta över att jobba med en av de bästa producentern i regionen- Elena Walch.

Elena Walch är arkitekten från Milano som blev ombedd att restaurera slottet Ringberg i Alto Adige, en del av Wilhelm Walchs egendom som då drevs av sonen Werner. Elena och Werner förälskade sig i varandra och hon blev kvar och började arbeta med sin man. Elena, med sin innovativa ådra såg vingårdens fantastiska potential och hennes vision var att göra några av världens bästa vita viner. Werner litade blint på hennes idéer och Elena visade sig kunna göra precis just det; viner i världsklass.

Alto Adige är Italiens nordligaste vinregion belägen invid den österrikiska gränsen. Vinrankorna växer på en höjd upp mot 900 meter över havet och det alp-liknande klimatet ger druvorna en lång mognadsprocess. Jordmånen är främst vulkanisk med inslag av porfyr vilket tillsammans med höjden ger vinerna sin fräschör och mineralpräglade ton samtidigt som de visar fin fruktkoncentration.

I lådan:

2 x Elena Walch Selezione Pinot Bianco 2022

Pinot Bianco är en av områdets ambassadörer vad gäller gröna druvor. Druvorna skördas från branta vingårdar på upp mot 900 meter över havet med en jordmån rik på kalksten och porfyr. Vinet visar upp en elegans och fräschör av friska fruktiga äppeltoner samt en touch av örter och mineraler.

2 x Elena Walch Selezione Pinot Nero 2022

Pinot Nero/Noir har verkligen etablerat sig i Alto Adige. Den trivs i det svala klimatet där den får mogna långsamt. Vinet skiner och bjuder på en elegant fräsch röd frukt full av körsbär och hallon tillsammans med en lätt pepprig ton och örter. Vinet har lagrats på stora ekfat vilket ger en lätt ek-karaktär men som främst ger struktur till den eleganta vinupplevelsen.

2 x Elena Walch Selezione Lagrein 2022

Lagrein är regionens ”egna” druva och här har vi ett typexempel på hur bra dessa viner kan bli. Druvorna skördas från de varmare belägna vingårdarna som präglas av en jordmån av kalkrik sand och lera. Vinet visar upp en bred smakrikedom och koncentration av blå frukt som blåbär och mörka körsbär i underbar harmoni av mineraler och en härlig kryddighet. Lagrein är känd för sin tydliga tanninstruktur vilket gör vinet väldigt matvänligt.

Lådan kostar 1296 kr, nr 55370

Beställ lådan här!