Exton Park visar återigen högsta kvalitet av engelska bubblor

15 sep. 2023

2023-09-15

Den som inte trodde på att engelsmännen kan göra exceptionella viner hade fel. Det kanske lät som en galen idé när några entusiaster började odla druvor i regniga södra England på 1950-talet men dessa pionjärer visade sig få rätt. Den kalk- och kritrika jorden är idealisk för vinodling och det svala klimatet har visat sig passa utmärkt för produktion av mousserande vin.

Exton Park Reserve Blend består av en cuvée på 32 utvalda viner varav 80% är reservvin som har lagrats i Exton Parks vinkällare sedan 2011. Druvorna kommer från nio olika vingårdslotter i den egna vingården i Hampshire. Blenden är fördelad mellan 40% chardonnay och 60% pinot noir som blandas och jäser därefter en andra gång på flaska. Vinet lagras minst 36 månader på jästfällningen före degorgering för maximal balans och komplexitet. Ett hantverk som noggrant övervakas kontinuerligt av vinmakaren Corinne Seely.

Reserve Blend har fått erkännande bland de etablerade vinkritikerna och har bland annat tilldelats 92 poäng av det brittiska vinmagasinet Decanter. Vinet är friskt och elegant med toner av citron och passionsfrukt. Smaken är balanserad och vinet har en fin struktur med härlig mineralitet och lång eftersmak. Ägaren Malcom Issac har ambitionen att göra Storbritanniens bästa mousserande vin. Med ett svalt klimat och jordmån av krita, precis som i Champagne startade han upp i nationalparken Hampshire i södra England. Denna terroir ger utmärkta förhållanden för de ädla druvorna chardonnay, pinot meunier och pinot noir. På Exton Park görs allting för hand i vingården och vid skörd, för att säkerställa kvaliteten på druvorna. Majoriteten av vinrankorna växer i syd/sydöstliga sluttningar vilket gör att druvorna får chans att mogna i det annars svala klimatet.

1800 flaskor lanseras 15 September, nr 95085, 399 kr

Till Systembolaget