Exklusiv lansering från Rizzi

23 feb. 2024

Vibrerande Barbaresco med nerv tar plats i tillfälligt sortiment

Rizzi har länge varit en producent som sommeliererna älskat. Idag lanseras deras Barbaresco Nervo 2020 som en tillfällig exklusiv lansering på Systembolaget för första gången.

Efter år av total dominans av Baroloviner är det dags för Barbarescos stjärnor att få lysa och en av de som skiner starkast är Rizzi. Rizzis viner visar upp otrolig elegans men också djup och finess.

Rizzi drivs av familjen Dellapiana som döpte sitt vinhus efter en av deras vingårdar istället för familjens namn. Vingårdarna är vackert belägna i Treiso där de har flera cru-lägen som Rizzi, Nervo och Pajoré. Pappa Ernesto tog över vingården på 1970-talet och nu är det hans son Enrico som står för de briljanta vinerna.

Det här är en Barbaresco som skulle kunna lagras i decennier men som är så försvinnande god redan nu att den kan bli omöjlig att inte dricka upp.

Barbaresco-Nervo-Rizzi-2020

Barbaresco Nervo Rizzi, 2020

En Barbaresco som bjuder på en rik komplexitet och intensivt blommiga toner av viol och rosor tillsammans med röd frukt med toner av läder, svartpeppar, krydpeppar samt lakrits.

Druvorna växer i branta sluttningar med sydlig exponering på cirka 310-370 meters höjd i karg jordmån som består av kalkrik märgel och sand. Druvorna skördas för hand i början av oktober. Musten jäser på ståltank för att sedan lagras 12 månader på stora slavonska fat och därefter 6-9 månader i cementtank. Rizzis viner bjuder på precision, silkiga tanniner, fantastisk syra och struktur.

nr 93795, 491 kr, 360 flaskor