Ett mästerverk från Côte des Blancs

18 aug. 2022

Charles Heidsieck producerade sin första Blanc des Millénaires 1983 och vinet släpptes sedan tio år senare. Sedan dess har sju årgångar lanserats. Nu är årgång 2007 redo att lämna den svala kalkkällaren i Reims och lanseras på Systembolaget den 19 augusti. Årgången hyllas av kritikerna och har belönats med 96 poäng av Decanter:

The pale gold shimmers invitingly, its mousse discreet yet persistent, its aromatics hitherto dominated by notes of grapefruit, yuzu, citrus and quince, behind that sourdough, flint-stone and intimations of toast and honey, both of which will become more pronounced over the splendours of a long life.

Charles Heidsiecks Blanc des Millénaires 2007 är en cuvée av Chardonnay från fem crus varav fyra grand crus och en premier cru i Côte des Blancs: Oger som bidrar med koncentration och struktur till vinet. Mesnil-sur-Oger som står för balans, Avize för mineralitet, Cramant för komplexitet och finess samt Vertus för fräschör och blommighet.

Året var 2007 och det inleddes med en mild vinter och varm inledning av våren vilket ledde till tidig blomning i vingårdarna. Värmen avstannade något under sommaren som var mestadels sval och regnig vilket gjorde att druvorna mognade långsamt. Augustivärmen kom sedan och torkade upp i vingårdarna och gav druvorna en skjuts att mogna. 2007 var verkligen ett år för Chardonnay där det är Blanc des Blancs som får skina. Cyril Brun, källarmästare hos Charles Heidsieck, jämför årgången med tidigare Blanc des Millénaires 2004 och 1995 som var fullkomligt exceptionella.