En söt nyhet i fast sortiment

8 mars 2023

Mellan floderna Garonne och Dordogne i Bordeaux ligger området Saint-Croix-du-Mont. Står du i Château La Rames vingårdar och blickar tvärs över floden är det de betydligt mer kända vingårdarna i Sauternes du ser. I kalkrika lerjordar växer vinrankor av Semillon och Sauvignon Blanc och likt grannarna i Sauternes görs det framförallt ädelsöta viner här.

Perfekt balanserad sötma och ett vin som bjuder på sammetslen textur med tydligt fokus. Frisk syra som möter de honungssöta tonerna och tropiska inslag som papaya, mango och lichie. Men det slutar inte där, mandeltoner och citrus i avslutet gör att det här vinet passar till en mängd olika smaker. För visst är det ett utmärkt dessertvin som både passar en syrlig key lime pie eller mandelkaka men det passar även till ostar eller heta rätter med söta inslag. 

De ädelröta druvorna skördades för hand med start i mitten av oktober. Därefter lagras hälften av vinet i 22 månader på ekfat som är 225 liter. Delvis nya, delvis gamla fat. Den andra hälften lagrades på ståltankar. På så vis får vinet både komplexiteten från fatlagring och den friska frukten som bevaras i ståltanken. 

Sedan 1956 när Claude Armand köpte upp Château La Rame har familjen höjt kvalitén och tagit hand om egendomen. Idag är det hans son, Yves Armand och hans barnbarnsbarn, Angelique & Grégoire Armand som driver familjevineriet vidare.

Till Systembolaget

Hållbarhet är viktigt för familjen Armand som sedan 2015 är hållbart certifierad i enlighet med HVE 3.