Elegant rött från Etnas sluttning

15 maj 2023

Tenuta di Fessina är synonymt med Silvia Maestrelli som kom till Sicilien för att förverkliga sin dröm om ett vineri. Hon föll direkt för det vackra landskapet, vingårdarna och folket.

I maj lanseras Tenuta di Fessinas Moscamento 1911 som tillfällig exklusiv lansering på Systembolaget. Det är en 100% Nerello Mascalese från sandig jordmån på Etnas sluttning. Rankorna är mellan 70 och 150 år och växer som bush vines. Vingårdarna ligger omgivna av två lavaflöden från Etnas tidigare utbrott. Flödena formar en hästsko som i sin tur skapar ett helt unikt mikroklimat. Moscamento 1911 är döpt efter vulkanutbrottet 1911.

Silvia Maestrelli kom till Sicilien 2006 och grundade Tenuta di Fessina året därpå efter att hon tagit över vingårdar på vulkanens sluttning från flera små odlare . Det är endast småskalig och naturnära produktion. Sammanlagt har de sju hektar vingårdar med gamla vinstockar som bokstavligen är planterade i vulkanisk jord. Druvorna skördas för hand, krossas, jäser och macererar med skalen före lagring i 24 månader på ekfat.

600 flaskor lanseras 12 maj, nr 90084, 299 kr