Dubbel riesling i tillfälligt sortiment

24 mars 2023

Riesling är en av de mest klassiska druvorna och många sommelierers favorit. Samma druva kan ge väldigt olika uttryck beroende på var den växer och när den skördas. Allt från knastertorra viner till ädelsöta men alltid med en distinkt syra som både ger liv, balans och fräschör till vinet.

Eden Valley

Riesling med sann elegans och fräschör tillsammans med den koncentrerade tropiska frukten och tydliga mineraluttrycket som fyller munnen med nyanserade smaker av citrus, mango, florala toner och salta mineraler. Årgången 2022 har producerat distinkta och uttrycksfulla viner. Växtsäsongen var mycket sval och vi upplevde låga nederbördsfall som gjorde att frukten kunde hänga på vinstocken lite längre än tidigare år och utveckla koncentration och balans.

Rheingau

Rauenthaler Baiken 2019 visar upp sitt register i doft och smak i flera lager på ett perfekt balanserat sätt. Vinet har en fruktig, mineralrik och lätt utvecklad doft med en torr, komplex, elegant och lång smak. Druvorna skördades i andra delen av september och i den branta vingården är det endast skörd för hand som gäller. Druvorna krossas sedan försiktigt och får sedan jäsa och vila delvis i ståltank och delvis på gamla ekfat i den traditionella tyska storleken ”stückfass” som är 1200-litersfat gjorda på tysk ek. Det här är ett gastronomiskt vin som klarar allt från asiatiska rätter till vårens primörer. Drick det nu eller låt det lagras. Lagringspotentialen för vinerna från Baiken sträcker sig över flera decennier.

 

24 mars, Vickery Eden Valley Riesling 2022
nr 93579, 149 kr, 6 000 flaskor

Till Systembolaget

24 mars, Kloster Eberbach Baiken Riesling 2020
nr 95284, 199 kr, 1 800 flaskor

Till Systembolaget