Den 4 juli firar Champagne-regionen 10 år sedan den upptogs på UNESCO:s världsarvslista. En milstolpe som hyllar inte bara de världsberömda bubblorna utan också det unika landskapet, den levande traditionen och det djupa kulturarvet.

Världsarvs statusen sträcker sig över tre kärnområden och 320 städer och byar. Det är ett erkännande av inte bara dryckens internationella betydelse, utan även av terroirens historia, de underjordiska kalkkällarna och det unika hantverket bakom varje flaska Champagne. I år firar regionen ett decennium som UNESCO-världsarv med en stor fest den 4 juli på Coteaux de Champillon. Platsen rymmer 5 000 gäster och ett gediget scenprogram med konserter och firande utlovas.

En reviderad plan för världsarvet
10-årsjubileet markerar starten för en ny fas i förvaltningen av världsarvsområdet. Den 4 juli 2025 kommer lokala aktörer att enas kring en ny, långsiktig utvecklingsplan för Champagne som världsarv. Fokus ligger på:

  • Skydd av landskap och kulturarv
  • Anpassning till klimatförändringar
  • Kulturell förmedling
  • Turism och ekonomisk utveckling
  • Styrning och samverkan

Målet är att använda världsarvsstatusen som en plattform för en hållbar, inkluderande och framtidssäkrad region.

Tio anledningar att besöka Champagne – särskilt under jubileumsåret

  1. UNESCO-världsarvet – Utforska de historiska platser som utgör världsarvsområdet: vingårdar, källare, champagnehusen och odlare.
  2. Bubblande provningar – Besök både stora champagnehus och småskaliga odlare och upplev bredden i smak och tradition.
  3. Dom Pérignons Hautvillers – Promenera i munkens fotspår och upptäck byn där champagnens moderna historia började.
  4. Katedralen i Reims – Se platsen där Frankrikes kungar kröntes, och upplev hur historia och vintradition smälter samman.
  5. Avenue de Champagne –Vandra längs världens kanske mest exklusiva vinadress i Épernay där kilometer av champagnehusens källare gömmer miljoner flaskor.
  6. Gastronomi i världsklass – Matcha champagne med lokala delikatesser på allt från Michelinkrogar till den lokala bistron.
  7. Jubileumsfiranden 2025 – Delta i festivaler, konserter och guidade världsarvsturer som firar 10-årsjubileet.
  8. Med stort engagemang i hållbar vinodling – Många producenter har infört ekologiska och biodynamiska metoder och arbetar med biodiversitet i vingårdarna. Flera champagnehus är certifierade enligt miljöstandarden ”Viticulture Durable en Champagne”.
  9. Smaka på framtidens bubblor – med minskad klimatpåverkan. Champagneproducenter investerar i hållbara lösningar, från återvinningsbara flaskor och lättare glas till koldioxidsnåla transporter och energieffektiva källare.
  10. Cykla bland vinrankor – Utforska regionen på två hjul genom natursköna vinvägar och charmiga byar.

Champagne på UNESCOs världsarvslista
Efter flera års arbete och en lång nomineringsprocess upptogs, den 4 juli år 2015, delar av Champagneregionen i Frankrike, på UNESCO:s världsarvslista under namnet ”Champagne Hillsides, Houses and Cellars” (Coteaux, Maisons et Caves de Champagne). Världsarvet omfattar tre huvudkomponenter:

  1.     Historiska vingårdssluttningar där vinodling har bedrivits i århundraden, särskilt kring städerna Épernay och Ay.
  2.     Champagnehus, representativa förutvecklingen av produktionen, den kommersiella strukturen och regionensbetydelse för dryckens spridning internationellt.
  3.     Underjordiska källare, ofta urkarvade i kalksten, där champagnen lagras.

Platsen erkändes av UNESCO utifrån följande kriterier:
Kriterium (iii): Den utgör ett enastående vittnesbörd om en levande och unik vinframställningstradition.

Kriterium (iv): Den representerar ett framstående exempel på ett produktionslandskap och en industriell process knuten till en specifik dryck med global betydelse.

För mer information om Unesco 10 års firande: https://www.champagne-patrimoinemondial.org/sites/default/files/2025-04/documentation-10th-anniversary-its-nomination-champagne-hillsides-houses-and-cellars-2025-04-24.pdf