Brittiska bubblor vinner mark

15 maj 2023

Idag är engelskt bubbel en självklar del av samtalet när man pratar om vinvärldens främsta mousserande viner. Men de mousserande vinerna har en ganska kort historia i England. För i det regniga södra England började man odla druvor först på 1950-talet.

Den kalk- och kritrika jorden likt den på andra sidan kanalen i norra Frankrike är idealisk för vinodling. Det svala klimatet har visat sig passa utmärkt för druvor som Pinot noir, Pinot meunier och Chardonnay.

Exton Park är beläget i Hampshire, södra England precis norr om Isle of Wight. På Exton Park görs allting för hand i vingården. Majoriteten av vinrankorna växer i syd/sydöstliga sluttningar vilket gör att druvorna får chans att mogna i det annars svala klimatet.

Varje vingårdslott vinifieras för sig och de slutgiltiga mousserande vinerna döps efter antalet reserveviner ”Reserve Blends” som ingår där Corinne Seely är diregenten bakom slutblenden.

Lanseras nu för fjärde året i rad i Systembolagets tillfälliga sortiment. RB 28 står för de 28 olika reservviner på Pinot Noir som blandats för denna cuvée. Vinet består av årgångar tillbaka till år 2012 och har lagrats fyra år på jästfällningen innan degorgering. På paletten bjuder vinet på en krämig mousse och här finns en bred palett av mandel, fikon, gröna äpplen och mogna rabarber samt ett långt, mineralpräglat avslut.

1 560 flaskor lanseras den 12 maj.
Nr 95524, 399 kr

Till Systembolaget