Återlannsering av karaktärsfull rosé från100-åriga vinstockar i södra Chile

17 maj 2024

För andra året i rad lanseras Glup Rosado från Longavi som startades av två vänner från varsin kontinent. Julio Bouchon från familjen Bouchon som kom till Chile från Frankrike i slutet på 1800-talet och David Nieuwoudt, ägare av Cederberg i Sydafrika. Tillsammans bestämde de sig för att ta över väldigt gamla vingårdar i Maule Valley och döpte vineriet till Longavi som betyder “ormens huvud”.

Druvorna växer som bush vines i en field blend och rankorna är över 100 år. Den dominerande druvan är país som blivit Chiles nya symbol för den mer traditionella och lokala vinproduktionen. Vingårdarna ligger precis vid Andernas fot och får ingen bevattning.

Druvorna skördas tidigt på morgonen när det fortfarande är svalt ute. De hela klasarna pressas och den första juicen får sen jäsa i ståltankar i cirka tre veckor innan vinet dras över till gamla franska ekfat för lagring i åtta månader. Vinet genomgår varken stabilisering, klarning eller filtrering utan framställs med minimal påverkan. Resultatet är en livfull och fantastiskt frisk och karaktärsfull rosé.

longavi-glup-rosado-provinum

Longavi Glup Rosado 2023

Betongvinifierat friskt rosévin med bärig karaktär och tydliga örtiga toner, röda bär, rosenblad och mineraler. Druvan país skiner rakt igenom och backas upp av en skvätt grenache och monastrell. Druvblenden är 85% País, 10% Garnacha och 5% Monastrell.

Jordmånen består av granitisk sandjord bildad från granit från bergen längs kusten, full av kvarts och andra mineraler.

3600 flaskor lanseras 17 maj
Glup Rosado 2023, nr 94534, 169 kr