Veneto

Veneto

Veneto är beläget i nordöstra Italien och en av de mest kända vinregionerna för oss i Sverige med folkkära viner som Amarone och Ripasso. Här produceras även kvalitativa vita viner från appellationen soave och mousserande viner i form av Prosecco. Klimatet är varierat med svalare klimat i norr närmare alperna och mer inlandsklimat i söder. Regionens mest framstående vinregion är Valpolicella vid sjön Garda.

Regioner i Veneto

Bardolino är beläget vid den vackra Gardasjöns östra strand, granne med sin mer kända storebror Valpolicella. Jordmånen består av havsediment samt grus. Klimatet är starkt påverkat av närheten till sjön samt närheten till Baldo-bergen. Likt Valpolicella innehar Barodlino olika klassningsområden, Bardolino Classico samt DOCG klassade Bardolino Superiore. De huvudsakliga blå druvsorterna är corvina och rondinella. Det är även tillåtet att blanda med upp till 20% andra druvsorter som exempelvis barbera, sangiovese, merlot och cabernet sauvignon. Vinerna karaktäriseras av sin elegans och upplevs lättare än vinerna från Valpolicella utan att göra avkall på djup eller finess.

Valpolicella Classico är en zon i den främsta delen av Valpolicella som är beläget norr om staden Verona. Classico är den äldsta delen av området som fick DOC status 1968. I Classico området växer vinrankorna med optimal dränering samt att skördeuttagen är lägre än för traditionell Valpolicella. Under Valpolicella tillverkas det röda viner, främst av corvina som backas upp av corvinone, rondinella och molinara. Sedan 2010 ska corvina utgöra minst 45% av blenden och max 95%. Vinerna från Valpolicella Classico karaktäriseras av deras djupa frukt, polerade tanniner och balans. De främsta exemplen som klassas Superiore har lagrats minst 12 månader före lansering.

Amarone tillverkas av blå druvor som efter skörd torkas i hela klasar i tre veckor till tre månader. Efter torkningsprocessen som på italienska heter appassimento pressas druvorna varsamt. Druvmusten blir väldigt söt och koncentrerad tack vare att vätskan i druvan har avdunstat. Musten jäser därefter och tack vare den höga koncentrationen av socker i musten når vinerna en alkoholhalt på över 15%. Efter vinifiering lagras vinet på ekfat i minst två år före buteljering. Druvor som skördas från Valpolicella Classico området etiketteras med Amarone della Valpolicella Classico. Vinerna karaktäriseras av deras kraftullhet, koncentration och sötmogna frukt.

Lugana sträcker sig mellan Lombardiet i väst och Veneto i öst vid Gardasjöns södra kustland. I Lugana tillverkas det enbart vitt vin på druvan Trebbiano di Lugana, mer känd som verdicchio. Jordmånen här är ler- och sandrik med inslag av kalksten och rik på mineraler. Vinerna från regionen karaktäriseras av sin mineralrikedom och fräschör och kan närmst jämföras med vinerna från den mer kända appellationen Soave.

Valpolicella Ripasso är en vinstil i Valpolicella där man jäser det traditionella bäriga Valpolicella-vinet en andra gång. Just namnet Ripasso betyder fritt översatt ”gör om igen”. Den andra gången jäser vinet med druvresterna från Amarone-tillverkningen vilket ger vinet ytterligare djup, koncentration och komplexitet. Tillägget Superiore betyder att vinerna lagrats längre på fat och fått en allt djupare koncentration.

Soave är utan tvekan Italiens mest kända vitvinsområde, beläget på sluttande vingårdar öster om staden Verona. Vinerna tillverkas av minst 70% garganega som blandas upp med chardonnay och/eller trebbiano di Soave, mer känd som verdicchio. Jordmånen i Soave varierar mellan vulkanisk jord och mer kalkrik lerjord. Vin på druvorna från den äldsta delen av området etiketteras under Soave Classico. Soave-vinerna karaktäriseras av elegans och fräschör och är tillgängliga redan i sin ungdom. De mer högkvalitativa vinerna har en djupare mineralkoncentration.

Prosecco är en mousserande vinstil som produceras i Veneto och Friuli i norra Italien där den andra jäsningen sker i en trycktank, en metod som kallas för tankmetoden eller charmatmetoden. Fram till 2020 fanns det bara vit Prosecco men från 2020 får man även tillverka rosé. Prosecco förekommer i två stilar, frizzante som är pärlande samt spumante som är mer likt ett traditionellt mousserande vin. Prosecco tillverkas på minst 85% Glera. De andra godkända druvorna är chardonnay, pinot blanc, pinot gris samt pinot noir. Prosecco graderas, likt efter sin söthetsgrad från Brut nature till Dolce. Exklusiv prosecco kan förekomma från någon av sub-regionerna Asolo Prosecco – Colli Asolani, Consegliano Valdobbiadene samt Treviso.