Tyskland

Tyskland

Visste du att tyska viner under 1800-talet hörde till de mest exklusiva vinerna i världen? Rieslingviner på vinlistor från sent 1800-tal var dyrare än de främsta vinerna från Bordeaux. Riesling har odlats i Tyskland så länge man kan minnas och är en dokumenterad druva så långt tillbaka som 1400-talet. Från samma århundrade finner vi vineriet Kloster Eberbach som är en av världens äldsta vinerier som existerar än idag. Tyskland har ett svalt klimat där odlingar med rätt solexponering, exempelvis i Mosel och vid Rhenfloden är av yttersta vikt för bästa mognad. Om Riesling är ledande bland de gröna druvsorterna, är Spätburgunder mest känd bland de blå.  Av den senare produceras väldigt eleganta och mineralrökiga viner, främst i Rheingau och Ahr. Under krigen gick efterfrågan och anseendet ner dramatiskt men börjar nå samma popularitet som förr.

Regioner i Tyskland

Rheingau är en av Tysklands mest kända och viktiga vinregioner. Här är riesling drottning bland druvor och vinerna är generellt sett mer kraftfulla här de är i Mosel. Klimatet är påverkat av Rhenfloden som flyter genom regionen och solens strålar värmer upp jorden i detta annars så svala kontinentala klimat. Utöver riesling odlas här mindre delar spätburgunder och regionens främsta ursprung är Assmannshausen.

Mosel, denna pärla bland vinregioner i Tyskland är döpt efter Moselfloden som gräver ner sig bland de sluttande vingårdarna. Riesling är den dominerande druvsorten och här produceras ofta viner med en generös restsötma. Vinerna klassificeras i olika prädikat-stilar från kabinett till trockenbeerenauslese, beroende på när druvorna är skördade. Kabinett skördas tidigt på hösten och trockenbeerenauslese när druvorna har angripits av ädelröta vilket ger ihopskrumpnade druvor som ger söta viner . Jordmånen är skifferrik och beroende på var man befinner sig i regionen så kan typen av skiffer ändras avsevärt. I detta svala klimat bidrar moselfloden till att solstrålarna reflekteras och de branta vingårdarna värms upp snabbt vilket gör att druvorna mognar fortare.