Toscana

Toscana

Toscana är helt klart Italiens mest kända vinregion och främst känd för sina röda viner gjorda på sangiovese samt vita viner på vernaccia. Här hittar vi även supertoscanare som valde att gå utanför regelverket och producera viner som slog igenom stort internationellt. Toscana är beläget i centrala Italien. De främsta appellationerna är Brunello, Chianti och Bolgheri. Klimatet är kustklimat i väst och mer inlandsklimat i öst.

Regioner i Toscana

Maremma ligger längs Toscanas kustband och fick DOC-status så sent som 2011. Området är känt för sina kraftfulla viner, ofta bordeauxblend dominerade av cabernet sauvlgnon, merlot och cabernet franc. Här odlas även gröna druvsorter som trebbiano, sauvignon blanc, semillion, cermentino och viognier. Vinerna förekommer även med klassificeringen ”Riserva” och har då lagrats minst 24 månader, varav minst sex månader på fat.

Morellino di Scanscano är beläget i södra delen av Toscana kring den lilla byn Scansano. Morellino är en lokal synonym för druvan sangiovese som här är signaturdruvan. Området karaktäriseras av sitt maritima klimat med närheten till Medelhavet samt har en vulkanisk jordmån som ger en unik mineralisk karaktär till vinet. Vinerna från Morellino di Scanscano karaktäriseras av en mjuk struktur, fruktdriven karaktär och är ofta tillgängliga redan i sin ungdom. Vinerna måste tillverkas av sangiovese till minst 85% som kan blandas upp med andra tillåtna druvsorter i Toscana. Vinerna kan även etiketteras med ”Riserva” och har då lagrats minst 24 månader varav minst 12 månader på fat.

Brunello di Montalcino är ett av Italiens främsta områden för vintillverkning och är beläget kring byn Montalcino, strax söder om Siena. Vinerna tillverkas uteslutande på den lokala klonen sangiovese grosso. Brunello di Montalcino blev 1980 tillsammans med Barolo det första område att klassas som DOCG. Mycket tack vare drivkraften hos Biondi-Santi som var med och skapade stilen för området. Vinerna är kraftiga med struktur tack vare lång lagring på ekfat. Vinerna måste enligt lag lagras minst 48 månader varav 12 månader på ekfat. För att etiketteras som ”Riserva” krävs ytterligare 12 månaders lagring. Rosso di Montalcino tillverkas ofta från de yngre vinstockarna vars viner är mer tillgängliga i ung ålder.

Chianti är ett av Italiens mest berömda områden med en lång historia av vinmakning och sträcker sig mellan Florence i norr och Siena i söder. Jordmånen i de främsta delarna består av galestro, en porös kalkstensjord som påminner om sandsten vilket ger vinerna deras regionstypiska karaktär. Sangiovese är den stora stjärnan här och måste utgöra minst 70% av blenden som därefter kan kompletteras med lokala druvsorter samt mer bordeaux-klingande druvsorter som cabernet sauvignon och merlot. Chianti innehar sju under-områden med bland annat Chianti Classico som en av de främsta där reglerna är än hårdare och vinerna generellt mer komplexa. För att buteljera vinet under ”Riserva” krävs minst 24 månaders lagring. Sedan 2013 kan producenterna välja att skriva ut Gran Selezione på etiketten, kraven för det är att alla druvor kommer från egna odlingar samt lagring i minst 30 månader varav tre månader på flaska.