Sydafrika

Sydafrika

Visste du att vin från Sydafrika serverades på Nobelbanketten i Oslo efter att Mandela vann fredspriset 1993? Sydafrika är ett av världens mest säljande vinländer på Systembolaget. Sydafrika erbjuder en bredd av olika stilar, allt från det hypermoderna till det europeiskt klassiska. Klimatet har stor inverkan från de stora världshaven Atlanten och Indiska Oceanen. Sedan flertalet uppmärksammade fall om dåliga arbetsförhållanden på vingårdar i landet har flera etiska certifikat tillkommit för att trygga arbetsförhållanden för arbetarna.

Regioner i Sydafrika

Swartland är en av Sydafrikas mer kända vinregioner och är beläget 65 kilometer norr om Kapstaden i Sydafrikas västra udde. Regionens viner präglas av kraft och här odlas allt från Syrah till Chenin blanc. Swartland som på nederländska betyder ’svart land’ är uppkallat efter den inhemska noshörningsbusken som blir svart efter regn.

Elgin ligger i en sänka inbäddad av bergen som skiljer regionen från Stellenbosch. Elgin reser sig mellan 250m till 400m över havet och detta gör att området präglas av de sydliga vindarna från havet som bidrar till det svala klimatet som präglar vinerna. Jordmånen här varierar mycket med allt från grus, sandsten, lera och vittrad skiffer som ger viner med särpräglade uttryck från regionen.

Stellenbosch beläget 40 km öster om Kapstaden är den mest kända och mest betydelsefulla vinregionen i Sydafrika. Det böljande landskapet har rent klimatmässigt stora influenser från havet. Det varierar dock inne i landet tack vare de flertalet dalar som ger områden sitt unika mikroklimat. Då de mer havsnära delarna är svalare så odlar man främst gröna druvsorter mer kustnära och de blå druvsorterna mer inåt landet. Från Stellenbosch hittar vi bland annat viner på de klassiska franska druvsorterna cabernet sauvignon och chardonnay men hät produceras även väldigt bra viner på den lokalt kända pinotage-druvan.