Spanien

Spanien

I Spanien har man odlat vinrankor för vinproduktion i över 5 000 år och är idag ett av de mest trendande vinländerna i världen. Med en väldigt stor diversitet och flera innovatörer är det ett vinland i ständig förändring. I traditionella regioner som Rioja ser vi idag flera unga vinmakare som går sin egen väg, bland annat på La Mancha-platån som tidigare enbart var kända för bulkviner. Ö-vinerna från Kanarieöarna och Mallorca börjar även hitta till fastlandet och upp till Skandinavien. Ett vinland med rötterna i historien och ögonen på framtiden.

Regioner i Spanien

Rioja är en av Spaniens mest kända vinregioner och ligger i norra delen av landet. Regionen är känd för sina ekfatslagrade röda och vita viner som ofta har fått lagras på amerikanska ekfat under flera år. Rioja delas upp i tre olika underregioner, Alta, Alavesa och Oriental där Alta ger eleganta viner, Alavesa mer fräschör och mineralitet till vinerna och viner från Oriental är kraftfulla. Jordmånen är kalkrik och klimatet varierar från kustklimat till inlandsklimat. Vinerna klassas traditionellt efter lagringstid, från Joven till Gran Reserva

Rias BaxIas är beläget i Galicien i nordvästra Spanien intill atlantkusten. Signaturdruvan är albariño som ger friska och eleganta viner och som enligt lag måste vara minst 70% av blenden. Klimatet är väldigt tydligt påverkat av närheten till atlantkusten vilket ger ett svalt klimat. Jordmånen är granitdominerad och bidrar till den tydliga mineralkaraktären till vinerna. Rias Baixas delas upp i fem olika delregioner med Val do Salnés som den viktigaste.