Rhône

Rhône

Rhônedalen ligger i sydöstra Frankrike och sträcker sig från Lyon i norr till Avignon i söder. Regionen bjuder på en mångfald av stilar från Condrieu och Côte Rotie uppe i norr till den mest kända Châteauneuf du Pape i söder. I norra Rhône kännetecknas jordmånen av granit medan den i söder består mer av sandsten och kalk. Mistralvinden har en stor betydelse för vinodlingarna i det här området.

Regioner i Rhône

I södra Rhône, precis söder om Gigondas och strax öster om Châteauneuf-du-Pape ligger Vacqueyras. Det var på 1990-talet som regionen uppnådde egen appellationsstatus rent formellt på grund av den ihållande höga kvaliteten i området. Innan dess gick druvorna härifrån till den vidare appellationen Côtes du Rhône. Jordmånen i Vacqueyras består av leriga jordar med hög andel kalksten. Vingårdarna ligger i sydvästliga sluttningar som ger optimala förutsättningar för solvarma och mogna druvor. Här tillverkas främst röda viner men även vita viner samt rosé. För de röda vinerna måste grenache utgöra minst 50% av blenden. Vinerna karaktäriseras av sin kraft och koncentration samt balanserande syra samt finstämd kryddighet.

Gigondas är beläget i södra Rhônedalen strax norr om Vacqyeras. Klimatet här är torrt medelhavsklimat som balanseras av den svala Mistralvinden som svalkar ner vingårdarna. Jordmånen domineras av kalksten samt sandsten de lägre delarna. Här odlas främst grenache som utgör upp till 80% av drubvlenden som får blandas upp med andra sydrhônska druvor.  Under Gigondas får man enbart tillverka röda samt roséviner, vita viner får enbart klassas som Côtes du Rhône. De röda vinerna karaktäriseras av sin kraft och fräschör samt välbalanserade tanninstruktur.

Crozes-Hermitage är beläget i norra Rhônedalen och omsluter den prestigefulla Hermitage-kullen. Jordmånen består främst av granitrika jordar men här finns även inslag av lera och kalksten. De främsta vingårdarna ligger högt på sluttningarna ovanför Rhônefloden medan de lägre belägna vingårdarna tenderar att ge något enklare viner. I Crozes-Hermitage nproduceras röda viner på syrah och vita viner på främst roussanne och marsanne. De röda vinerna dominerar och karaktäriseras av deras djupa röda färg och en kryddig karaktär med mörka frukter och en viss jordighet. De vita vinerna karaktäriseras av sin rikedom, koncentration och finstämda mineraler.

Hermitage är Rhônedalens mest prestigefulla och historiskt mest kända appellation som omnämns för sina viner redan på Ludvig XIV, även kallad solkungens tid (1600-talet). Hermitage är belägen i norra delen av Rhônedalen. Vingårdarna ligger på terrasser där vinrankorna djupt rotar sig i den granit- och kalkrika jordmånen. Syrah är den dominerande druvsorten men här odlas även marsanne och roussane med framgång. De röda vinerna karaktäriseras av deras struktur, komplexitet och koncentration och vinner på lång lagring. De vita vinerna är oerhört koncentrerade och mineraldjupa samt utvecklar stor komplexitet med ålder.

Saint-Joseph är norra Rhônedalens största appellation och är vida sträckt mellan Condrieu i norr Cornas i söder och där Hermitage och Crozes Hermitage är grannar i öst.  Jordmånen varierar stort. En stor del ligger i närheten av Hermitagekullen och här finner man en mer granitrik jordmån. I övrigt varierar jordmånen mellan kalkrik lera, skiffer och alluvial lerjord i de lägre delarna. De röda vinerna tillverkas av syrah och karaktären skiljer sig åt beroende på jordmån. Här produceras både enklare viner och single-vineyards- viner av hög kvalitet. De vita vinerna tillverkas av marsanne och roussanne och är generellt slanka och eleganta men varierar i kvalitet och komplexitet beroende på vilket vingårdsläge de har.

Côte-Rôtie är en av Rhönedalens mest prestigefulla appellationer och är beläget längst norrut i Rhône och består av Côte Blonde och Côte Brune. Vingårdarna är belägna upp emot 300 meter över havet på terrasser vid branta sluttningar. Här finns i huvudsak två olika jordmåner. Côte Blonde har en mer elegant jordmån med sand och kalkinslag medan Côte Brune främst består av järnrik lera. Här produceras enbart röda viner på druvan syrah men det är även tillåtet att blanda i upp till 20% av den gröna druvan viognier. Vinerna från Côte Blonde tenderar att vara mer eleganta och silkiga medan vinerna från Côte Brune är mer strukturerade och strama. Samtliga viner utvecklar stor komplexitet med ålder och har lång lagringspotential.

Costieres de Nîmes är den sydligaste appellationen i Rhônedalen och är beläget kring orten Nimes. Här har man odlat vinstockar sedan de gamla grekernas tid. Klimatet är varmt och har stora maritima influenser från Medelhavet. Jordmånen består främst av stenig granit, sand och lerjord. Här odlas sydrhônska druvor som exempelvis mourvèdre, grenache och syrah. De vita vinerna tillverkas främst av grenache blanc, marsanne och roussanne. Vinerna karaktäriseras av smakrikedom och tillgänglighet med inslag av kryddighet.

Châteauneuf-du-Pape är beläget i södra Rhônedalen mellan Avignon och Orange. Appellationen fick sitt namn efter att påven Clement V byggde sitt slott i området. Appellationen är berömd för sin jordmån bestående av ”galets” sandsten som bidrar till dränering i det varma medelhavsinfluerade klimatet. Grenache mourvèdre och syrah är de dominerande druvsorterna för röda viner samt marsanne och roussanne för vita viner. Både de vita och röda vinerna härifrån karaktäriseras av deras kraft och höga koncentration.

Côtes du Rhône är den övergripande appellationen som sträcker sig över hela Rhônedalen. Det är den näst största vinregionen i Frankrike efter Bordeaux.
Här varierar jordmån och klimat oerhört mellan ursprungsplatserna.

Namnet används ofta för att kommunicera viner från yngre vinstockar samt att blanda en komplex stil av flera appellationer. Klimatet och jordmånen varierar med ursprungsplatsen av druvorna. Côtes du Rhône-viner vitt som rött karaktäriseras av sin tillgänglighet och är flera producenters signaturvin från regionen.

Condrieu är synonymt med den gröna druvsorten viognier som vinerna tillverkas av här i den nordligaste delen av Rhônedalen. Jordmånen vid de branta vingårdarna kännetecknas främst av kalksten men inslag av flinta är också vanligt förekommande. Vinerna från Condrieu har historiskt sett karaktäriserats av deras aromrikedom. Idag produceras mer eleganta viner i området som kännetecknas av elegans och mineralitet.