Portugal

Portugal

Att Portugal är mest känt för sina portviner och madeiraviner är ingen underdrift, men inte heller oförtjänt. Dessa oefterhärmliga fortifierade vinstilar med djupa rötter som kan åldras i århundraden är svårslagna mästerverk. De senaste decennierna har vi även sett en ny våg av viner från Portugal. Exempel på det är de krispiga vinerna från Vinho Verde i norr som börjar nå allt större popularitet. Så även de röda vinerna söder ut, ner mot Alentejo och Dao som verkligen är på frammarsch.

Regioner i Portugal

Douro är beläget i norra Portugal vid staden Porto och sträcker sig ända till den spanska gränsen i öst. Vingårdarna spänner längs de branta sluttningarna ner mot Dourofloden. Regionen har ett varmt och kontinentalt klimat där de terrasserade vingårdarna får optimal solexponering. Douro är främst känt för Portvin som framställs av en blandning av blå eller gröna druvsorter med touriga nacional som den högst ansedda. De olika druvsorterna växer ofta huller om buller och blandas upp direkt vid skörden.

Alentejo är beläget strax öster om Lissabon och är en av de högst ansedda vinregionerna i Portual för rödvinsproduktion. Den dominerande druvsorten är tempranillo eller ”aragonez” som är det lokala namnet på druvan. Regionen har fått sitt namn efter floden Tejo som flyter genom distriktet. I väst skyddar de höga kullarna inlandet från de kalla vindarna vilket get ett inlandsklimat och druvorna når hög mognad.