Piemonte anses vara Italiens mest kända och exklusiva vinregion för här hittar vi områden som Barolo och Barbaresco samt Moscato d’Asti. Piemonte ligger vid foten av västra alperna, i söder gränsar regionen mot bergskedjan Apeninerna. Det bergrika landskapet bidrar till det svala mikroklimatet som kännetecknar regionen. Jordmånen är varierad där lera är uppblandad med kalksten eller sandsten. De mest kända druvsorterna är Nebbiolo, Barbera, Dolcetto och Moscato.
Roero är ett litet DOCG-klassat distrikt i Piemonte känt både för sina röda och vita viner. Området är beläget norr om floden Tanaro. Den har under tidens lopp ändrat bana och format landskapet och inverkat till den mineralrika jordmånen. För att få klassas som Roero ska de röda vinerna tillverkas av 95% nebbiolo och de vita vinerna av arneis. Området inkluderar även zonen Nebbiolo d’Alba och för den klassningen gäller att det är 100% nebbiolo i vinet. De bästa vinerna kommer från druvor som växer i de mer sandrika delarna.
Moscato d’Asti är ett sötvinsursprung från Asti-provinsen i Piemonte där vinerna främst görs på druvsorten Moscato blanc à Petits Grains. Vinet är pärlande och har låg alkohol och frisk syra. Produktionen går till genom att mustens jäsning avbryts i ett tidigt stadium och genomgår därefter kolsyrejäsning. Appellationen har DOCG-status.
Langhe är beläget strax söder om Alba i provinsen Cuneo och namnet betyder lång lågliggande sluttning. Vinerna från Langhe kan vara vita, röda, rosé eller mousserande. De stilla vinerna buteljeras under Langhe samt druvnamnet på den godkända druvan, exempelvis Langhe Nebbiolo eller Langhe Chardonnay. Langhe Rosso och Langhe Bianco är vin med fler än en druvsort och här förekommer bland annat druvsorter som cabernet sauvignon och sauvignon blanc. Då området sträcker sig över både Barbaresco och Barolo använder sig flera producenter av betäckningen Langhe på deras nerklassade viner.
Barbera d’Alba är en DOC som är belägen i provinsen Alba i Piemonte och sträcker sig över de två välkända appellationerna Barolo och Barbaresco. Jordmånen här är främst kalkrik lerjord och vinerna karaktäriseras av djup färg, polerad tanninstruktur och friska syra. För att få buteljera under etiketten Barbera d’Alba ska druvblenden bestå av minst 85% barbera som kan blandas upp med nebbiolo.
Barbaresco, även kallad drottningen av Piemonte är beläget ett stenkast från Barolo. Barbaresco delar jordmån med västra Barolo, med inslag av kalkrik märgeljord. Vinerna liknar vinerna från La Morra i västra Barolo i stilen. För att få buteljeras under Barbaresco måste vinerna tillverkas av nebbiolo till 100%. Vinet måste dessutom ha lagrats i 24 månader varav 12 månader på ekfat. Vinerna karaktäriseras av deras eleganta nebbiolostil med tydlig märgelstruktur samt rosenartade frukt.
Barolo är beläget i Piemonte och är känt för Italiens främsta röda viner gjorda på druvan nebbiolo. Appellationen kan hårdraget delas in i två olika delar. I väster är jordmånen mer kalk- och märgeljordsrik och vinerna tenderar att bli mer eleganta och lena i strukturen. I öster är jordmånen mer stenrik och mindre fertil och vinerna är ofta kraftigare och mer tanninrika än vinerna i väst. Barolo är känt för sitt cru-system av vingårdar där producenten kan buteljera ”single cru-Barolo” med enskila cru-namn. För att få buteljeras under Barolo måste vinet lagras minst 38 månader varav 18 månader på ekfat.