idag är Österrike tillbaka på vinfronten efter den stora vinskandalen på 80-talet. Skandalen berodde på att mindre nogräknade bulkproducenter blandade i Diethyleneglycol i vinet vilket gjorde dem sötare. Exporten sjönk drastiskt och det skulle dröja 30–40 år innan försäljningen återhämtade sig tack vare ett hårt kvalitetskontrollarbete med strama vinlagar. Idag är österrikiska viner tillbaka för att stanna med druvan Grüner veltliner i spetsen, tätt följt av riesling. Norr om Wien är det torra viner som står för den höga kvalitén i Kremstal, Kamptal och Wachau. Söder över vid sjön Neusiedlersee produceras några av världens bästa söta viner med familjen Kracher i spetsen.
Kremstal är en av Österrikes mest prestigefulla vinregioner och är beläget i Niederösterreich vid staden Krems. Klimatet här är influerat av Donaufloden samt har ett varmare klimat än sina grannar Kamptal och Wachau. Detta bidrar till att vinerna tenderar att bli mer fruktidrivna och smakrika. Jordmånen domineras av Loess, som är en gulaktig, porös och mycket finkornig kalkhaltig jordmån. Inslag av gnejs och kalksten förekommer också, främst högre upp på sluttningarna. De mest odlade druvorna är Grüner Veltliner samt riesling men här odlas även blå druvsorter som zweigelt och pinot noir men får då enbart etiketteras som ”Niederösterreich”. I Kremstal tillverkas både regionala viner samt viner från specifika vingårdar som ofta betecknas med ”Ried” före vingårdsnamnet.
Burgenland är beläget i östra delen av Österrike och är främst känt för sina söta viner. Här produceras även en del torra vita och röda viner på riesling, zweigelt och blaufränkisch. De två högst kvalitetsedda appellationerna är Leithaberg för rött vin och Neudsiedlersee för sött vin. Regionen har ett relativt varmt inlandsklimat vilket ger druvorna hög men balanserad mognad.