Frankrike

Frankrike

När frågan om världens viktigaste vinland kommer upp så finns det bara ett land att prata om, Frankrike. Det finns inget annat land som är så pass känt och som påverkat vinkulturen som Frankrike. Här ligger världens främsta vinregioner, Bordeaux, Bourgogne och Champagne. Här produceras några av världens mest exklusiva viner. Klimatet i Frankrike är väldigt varierat från de svala delarna i norr till medelhavsklimat i söder vilket bidrar till en oerhörd diversitet. Idag finns det 450 olika appellationer med regionala vinlagar som garanterar kvaliteten. Ett kvalitetssystem som imiteras världen över. Frankrike leder inte i produktionsvolym men är mallen för vad vin är idag.

Regioner i Frankrike

Menetou-Salon

Menetou-Salon är beläget i den östra änden av Loiredalen, här tillverkas det främst vitt vin på druvan sauvignon blanc med förekommer även rosévin och rött vin på druvan pinot noir. Klimatet är kontinentalt och jordmånen påminner mycket om sin granne Sancerre i väst med sin kalkrika jordmån. Vinerna här är krispiga, rena och friska men kostar ofta en bråkdel av vinerna från Sancerre som i princip har samma jordmån och klimatförutsättningar.

Pouilly-Fumé

Pouilly-Fumé är beläget i den östra delen av Loiredalen och ligger precis på andra sidan floden om det mer kända Sancerre. Här odlas uteslutande druvan sauvingon blanc i den kalk och flintrika jordmånen med inslag av silex. Vinerna från Pouilly-Fumé påminner om Sancerre fast har än mer vegetabilisk ton och örtighet i sig vilket gör dem särpräglade från övriga delar av Loiredalen.

Sancerre

Sancerre är utan tvekan ett av Frankrikes mest kända områden för vita viner och är beläget i den östra delen av Loiredalen. Den gröna druvan sauvignon blanc dominerar här men det förekommer även friska röda viner på pinot noir härifrån. Jordmånen är oerhört kalkrik i detta kontinentala klimat och tack vare den så får vinerna ett väldigt tydligt mineraluttryck och fin koncentration.

Rhônedalen ligger i sydöstra Frankrike och sträcker sig från Lyon i norr till Avignon i söder. Regionen bjuder på en mångfald av stilar från Condrieu och Côte Rotie uppe i norr till den mest kända Châteauneuf du Pape i söder. I norra Rhône kännetecknas jordmånen av granit medan den i söder består mer av sandsten och kalk. Mistralvinden har en stor betydelse för vinodlingarna i det här området.

Vacqueyras

I södra Rhône, precis söder om Gigondas och strax öster om Châteauneuf-du-Pape ligger Vacqueyras. Det var på 1990-talet som regionen uppnådde egen appellationsstatus rent formellt på grund av den ihållande höga kvaliteten i området. Innan dess gick druvorna härifrån till den vidare appellationen Côtes du Rhône. Jordmånen i Vacqueyras består av leriga jordar med hög andel kalksten. Vingårdarna ligger i sydvästliga sluttningar som ger optimala förutsättningar för solvarma och mogna druvor. Här tillverkas främst röda viner men även vita viner samt rosé. För de röda vinerna måste grenache utgöra minst 50% av blenden. Vinerna karaktäriseras av sin kraft och koncentration samt balanserande syra samt finstämd kryddighet.

Gigondas

Gigondas är beläget i södra Rhônedalen strax norr om Vacqyeras. Klimatet här är torrt medelhavsklimat som balanseras av den svala Mistralvinden som svalkar ner vingårdarna. Jordmånen domineras av kalksten samt sandsten de lägre delarna. Här odlas främst grenache som utgör upp till 80% av drubvlenden som får blandas upp med andra sydrhônska druvor.  Under Gigondas får man enbart tillverka röda samt roséviner, vita viner får enbart klassas som Côtes du Rhône. De röda vinerna karaktäriseras av sin kraft och fräschör samt välbalanserade tanninstruktur.

Crozes-Hermitage

Crozes-Hermitage är beläget i norra Rhônedalen och omsluter den prestigefulla Hermitage-kullen. Jordmånen består främst av granitrika jordar men här finns även inslag av lera och kalksten. De främsta vingårdarna ligger högt på sluttningarna ovanför Rhônefloden medan de lägre belägna vingårdarna tenderar att ge något enklare viner. I Crozes-Hermitage nproduceras röda viner på syrah och vita viner på främst roussanne och marsanne. De röda vinerna dominerar och karaktäriseras av deras djupa röda färg och en kryddig karaktär med mörka frukter och en viss jordighet. De vita vinerna karaktäriseras av sin rikedom, koncentration och finstämda mineraler.

Hermitage

Hermitage är Rhônedalens mest prestigefulla och historiskt mest kända appellation som omnämns för sina viner redan på Ludvig XIV, även kallad solkungens tid (1600-talet). Hermitage är belägen i norra delen av Rhônedalen. Vingårdarna ligger på terrasser där vinrankorna djupt rotar sig i den granit- och kalkrika jordmånen. Syrah är den dominerande druvsorten men här odlas även marsanne och roussane med framgång. De röda vinerna karaktäriseras av deras struktur, komplexitet och koncentration och vinner på lång lagring. De vita vinerna är oerhört koncentrerade och mineraldjupa samt utvecklar stor komplexitet med ålder.

Saint-Joseph

Saint-Joseph är norra Rhônedalens största appellation och är vida sträckt mellan Condrieu i norr Cornas i söder och där Hermitage och Crozes Hermitage är grannar i öst.  Jordmånen varierar stort. En stor del ligger i närheten av Hermitagekullen och här finner man en mer granitrik jordmån. I övrigt varierar jordmånen mellan kalkrik lera, skiffer och alluvial lerjord i de lägre delarna. De röda vinerna tillverkas av syrah och karaktären skiljer sig åt beroende på jordmån. Här produceras både enklare viner och single-vineyards- viner av hög kvalitet. De vita vinerna tillverkas av marsanne och roussanne och är generellt slanka och eleganta men varierar i kvalitet och komplexitet beroende på vilket vingårdsläge de har.

Côte-Rôtie

Côte-Rôtie är en av Rhönedalens mest prestigefulla appellationer och är beläget längst norrut i Rhône och består av Côte Blonde och Côte Brune. Vingårdarna är belägna upp emot 300 meter över havet på terrasser vid branta sluttningar. Här finns i huvudsak två olika jordmåner. Côte Blonde har en mer elegant jordmån med sand och kalkinslag medan Côte Brune främst består av järnrik lera. Här produceras enbart röda viner på druvan syrah men det är även tillåtet att blanda i upp till 20% av den gröna druvan viognier. Vinerna från Côte Blonde tenderar att vara mer eleganta och silkiga medan vinerna från Côte Brune är mer strukturerade och strama. Samtliga viner utvecklar stor komplexitet med ålder och har lång lagringspotential.

Costieres de Nîmes

Costieres de Nîmes är den sydligaste appellationen i Rhônedalen och är beläget kring orten Nimes. Här har man odlat vinstockar sedan de gamla grekernas tid. Klimatet är varmt och har stora maritima influenser från Medelhavet. Jordmånen består främst av stenig granit, sand och lerjord. Här odlas sydrhônska druvor som exempelvis mourvèdre, grenache och syrah. De vita vinerna tillverkas främst av grenache blanc, marsanne och roussanne. Vinerna karaktäriseras av smakrikedom och tillgänglighet med inslag av kryddighet.

Châteauneuf-du-Pape

Châteauneuf-du-Pape är beläget i södra Rhônedalen mellan Avignon och Orange. Appellationen fick sitt namn efter att påven Clement V byggde sitt slott i området. Appellationen är berömd för sin jordmån bestående av ”galets” sandsten som bidrar till dränering i det varma medelhavsinfluerade klimatet. Grenache mourvèdre och syrah är de dominerande druvsorterna för röda viner samt marsanne och roussanne för vita viner. Både de vita och röda vinerna härifrån karaktäriseras av deras kraft och höga koncentration.

Côtes du Rhône

Côtes du Rhône är den övergripande appellationen som sträcker sig över hela Rhônedalen. Det är den näst största vinregionen i Frankrike efter Bordeaux.
Här varierar jordmån och klimat oerhört mellan ursprungsplatserna.

Namnet används ofta för att kommunicera viner från yngre vinstockar samt att blanda en komplex stil av flera appellationer. Klimatet och jordmånen varierar med ursprungsplatsen av druvorna. Côtes du Rhône-viner vitt som rött karaktäriseras av sin tillgänglighet och är flera producenters signaturvin från regionen.

Condrieu

Condrieu är synonymt med den gröna druvsorten viognier som vinerna tillverkas av här i den nordligaste delen av Rhônedalen. Jordmånen vid de branta vingårdarna kännetecknas främst av kalksten men inslag av flinta är också vanligt förekommande. Vinerna från Condrieu har historiskt sett karaktäriserats av deras aromrikedom. Idag produceras mer eleganta viner i området som kännetecknas av elegans och mineralitet.

Provence är beläget vid den franska solkusten ner mot Medelhavet. Regionen är främst känd för sina ljusa roséviner men här produceras även vita och röda viner från bland annat subregionen Bandol. Druvor som grenache, syrah, cinsault dominerar vinodlingarna. Här är klimatet varmt och maritimt men kyls även delvis ner av Mistralvinden som sveper genom Rhônedalen. De röda vinerna är kraftiga och strukturerade medan de vita är friska och koncentrerade. Rosévinerna karaktäriseras av deras fräschör, bärighet och örtighet.

Côtes de Provence

Côtes de Provence är den största appellationen i Provence och producerar majoriteten av allt rosévin i regionen. Jordmånen varierar med sandiga inslag till lerrika jordar. Druvorna som dominerar är grenache, syrah, mourvèdre och cinsault. Rosévinerna från Côtes de Provence karaktäriseras av deras laxrosa färg, bäriga frukt samt inslag av provencalska örter.

Languedoc-Roussillon är Frankrikes mest betydande vinregion i volym räknat. Uppemot en fjärdedel av Frankrikes totala produktion av vin kommer härifrån. Regionen delas upp i flera små appellationer som sträcker sig från Nimes till den spanska gränsen. Jordmånen längs Frankrikes medelhavskust är både sand- och kalkrik och med maritimt klimat tack vare närheten till havet.

Limoux

Limoux är beläget i Roussillon vid bergskedjan Pyrenéernas fot. Området som är de högst belägna i Languedoc-Roussillon är främst känt för sina mousserande viner men här produceras även stilla röda och vita viner. Den höga höjden bidrar till ett relativt svalt klimat med mindre inverkan från Medelhavet. I Limoux odlas både bordeaux-druvor samt sydrhônska druvor. Både de röda och vita vinerna karaktäriseras av deras elegans och fräschör.

Montpeyroux

Montpeyroux är en underappellation till Languedoc och är beläget fyra mil nordväst om Montpellier i södra Frankrike. Regionen är känd för sina röda viner av hög kvalitet som tillverkas av sydrhônska druvor såsom grenache, syrah och mourvèdre. De växer i kalkrika lerjordar. Klimatet är maritimt med stora inslag från medelhavet med långa varma dagar och svala nätter. Vinerna karaktäriseras av deras koncentration, kryddighet och komplexitet.

Jura är beläget i östra Frankrike mitt emellan Bourgogne och den schweiziska gränsen. Här odlas främst de lokala druvsorter som den gröna savagnin samt de blå druvorna poulsard och trousseau. I området finns flera inhemska stilar däribland den oxiderade vinstilen ”Vin Jaune” som i karaktär närmast kan jämföras med sherry. Den mest kända appellationen är Château Chalon för söta viner. Jordmånen i regionen består främst av kalkrik märgeljord och påminner delvis om jordmånen i Chablis. Klimatet kan direkt jämföras med Bourgogne i väster samt södra Alsace i norr. Vinerna från Jura karaktäriseras av deras mineralitet och fräschör samt deras delvis oxiderade stil.

Champagne som är beläget i norra Frankrike är synonymt med världens allra bästa mousserande viner. Jordmånen här är unik med fossilrik jordmån och hög halt av krita vilket ger champagne dess speciella mineralkaraktär. I det svala klimatet odlar man pinot noir som ger kraft och struktur till vinerna, chardonnay för fräschör och elegans samt pinot meunier som bidrar med fruktighet. Vingårdarna klassas Village, Premier Cru eller Grand Cru där Grand Cru är regionens främsta vingårdar. Vinerna jäser alltid en andra gång på flaska och ska lagras minst 15 månader på jästfällningen . De flesta kvalitetsproducenter lagrar dem betydligt längre än så.

Cahors är en liten rödvinsappellation belägen drygt 15 mil öster om Bordeaux i sydvästra Frankrike. Klimatet är en blandning av inlandsklimat, maritimt klimat och kustklimat. Malbec, känd lokalt som ”côt” är den dominerande druvsorten följt av tannat och merlot. Jordmånen varierar mellan kalksten uppe på platån och mer lerrik jordmån närmre floden Lot. Vinerna från den övre platån är mer kraftfulla och strukturerade medan vinerna från de lägre delarna tenderar att bli mer fruktiga och mjukare i strukturen.

Bordeaux är historiskt sett en av Frankrikes mest kända vinregioner, beläget vid Girondeflodens mynning vid staden Bordeaux i sydvästra Frankrike. Här produceras exklusivt klassade Château-viner från små appellationer från väst till öst. I distriktet dominerar röda viner men i appellationen Sauternes hittas världens främsta söta viner. Jordmånen skiljer sig en hel del där den är mer grusdominerad i väst och består mer av lera i öst. Här odlas klassiska druvsorter som cabernet sauvignon och merlot samt sauvignon blanc och semillon. Cabernet franc är en tredje blå druva som oftast är en del av blandningen i röda viner härifrån. Bordeaux har ett tydligt maritimt klimat i väst och mer inlandsklimat i öst.

Saint-Croix-du-Mont

Sainte-Croix-Du-Mont är en by i den södra delen av Bordeaux . Beläget på den norra stranden av Garonne-floden och är en liten del av Entre-Deux-Mers. Här produceras söta viner till en bråkdel av pengarna för vad du får betala för vinerna från Sauternes.

Bergerac

Entre-Deux-Mers

Entre-Deux-Mers som betyder ”Mellan två hav” där ”haven” i själva verket är floderna Garonne och Dordogne i östra Bordeaux. Appellationen Entre-Deux-Mers är förbehållen torra, vita viner trots att det i det geografiska området tillverkas mestadels röda viner. De röda vinerna klassas som ”Bordeaux Superieur”. Jordmånen består av alluvial lerjord med inslag av sand där merlot är den dominerande druvsorten följt av cabernet sauvignon och cabernet franc. Sauvignon blanc är den mest odlade gröna druvan i regionen följt av semillon.

Sauternes

Sauternes är beläget i södra delen av Bordeaux och är synonymt med några av världens främsta söta viner gjorda på botrytisangripna druvor. Druvorna som odlas här är främst semillion och sauvignon blanc. Hösten präglas av morgondimman som följs av varma och torra eftermiddagar vilket bidrar till att druvorna lättare angrips av botrytis (ädelröta). Sauternesviner är oerhört dyra att tillverka på grund av att druvan skrumpnar ihop och juicen koncentreras. Vinerna karaktäriseras av deras djupa koncentration och generösa söta frukt samt utvecklar med tiden en komplexitet.

Bourgogne i östra Frankrike är en av världens mest respekterade och mest historiska vinregioner. Här delas områden in efter kommuner och därefter klassificeras vingårdarna från ”Village” till ”Grand Cru”. Jordmånen är kalkrik och regionen kännetecknas av ett inlandsklimat. Här odlas främst chardonnay och pinot noir samt mindre andelar aligoté. Här planteras även den blå druvan gamay som är främst förekommande i området Beaujolais som ligger längst söder ut.

Savginy Lès Beaune

Savginy Lès Beaune är beläget mellan Corton-kullen och Beaune ligger och är historiskt välkända och tillhörde de hertigarna av Bourgogne och kyrkan. Vingårdarna är belägna på milda sluttningar på en höjd på mellan 250 till 400 meter. Längre ner på sluttningen blir den rödbruna kalkstenen mer lerig och stenig och går man över floden domineras jordmånen allt mer av sand. Vinerna karaktäriseras av sin kraft och koncentration och påminner delvis om vinerna från Corton.

Gevrey-Chambertin

Gevrey-Chambertin är beläget i den nordligare delen av Bourgogne med Morey-Saint-Denis i söder. Byn innehar några av regionens främsta Grands Cru-klasasde vingårdar vars kronjuveler är Chambertin och Clos de Bèze. Premiers Cru-klassade vingårdarna upptar den övre delen av kullen på höjder av mellan 280 och 380 meter med brun kalkstensjord (ganska grund). Nedanför hittar vi Village-klassade vingårdarna på bruna kalk och lerjordar uppblandad med märgel och röd silt som sköljts ner från platån. Vinerna karaktäriseras av allt en stor Bourgogne borde ha, det vill säga fyllig, kraftfull, full av koncentration.

Saint Aubin

Saint Aubin är en nära granne till Grand Cru klassade vingården Montrachet som delas mellan Chassagne och Puligny och lite kuriosa är att den närliggande byn Gamay kan ha gett sitt namn till Gamay-druvan. De gröna och blå druvorna växer ur den vita lerrika jordmånen med hög kalkstenshalt. Backarna är bitvis branta och vetter mot öst eller sydost. Höjd varierar mellan 300 och 350 meter. När vinerna är unga domineras aromatiken av  vita blommor, flinta, grön mandel och apelsinblommor. De röda vinerna tenderar att gå mot en mörk kryddig frukt med tydlig kraftfullhet.

Corton-Charlemagne (Corton)

Beläget nästan på gränsen mellan Côte de Nuits och Côte de Beaune med en altitud mellan 280 och 330 metermed främst sydvästlig exponering. ”Corton-kullen” är hög och rundad och har vingårdar på tre sidor som motsvarar de tre byarna Aloxe-Corton (Climat: Le Charlemagne), Pernand-Vergelesses (Climat: En Charlemagne) och Ladoix-Serrigny (Climat: delar av eller hela Pougets, Corton, Languettes). Dessa vingårdar var en gåva från kejsar Karl den Store till den religiösa samfundet Saint-Andoche de Saulieu år 775. De förblev i deras ägo i tusen år och bär fortfarande deras berömda välgörare.

Appellationen Corton Charlemagne upptar den högsta delen av Corton-kullen där lutningarna är branta (20-23%).  Färgen på de lerrika märgeljordarna varierar från gult till ockra till brunt där kalksten växlar med märgel under ett tunt täcke av rendzinas. I mitten av sluttningen växer de huvudsakligen röda druvorna från Corton.

Aloxe Corton

Cortons kulle sammanbinder Côte de Nuits med Côte de Beaune och här märks en tydlig förändring i landskapet. Mot Beaune blir landskapet mer rundat. Aloxe Corton är även granne till de  prestigefulla Grand Cru klassade vingårdarna Corton och Corton-Charlemagne. De ugna röda vinerna karaktäriseras av toner mot vårträdgård med små röda frukter (hallon, jordgubb) och svarta frukter (svarta vinbär, björnbär).

Pommard

Pommard är beläget precis söder om Beaune och norr om Volnay, jordmånen här består av olika varianter på kalksten där märgel karaktäriserar vingårdarna som ligger på högre höjd och något längre ner en mer järn och kalkrik jordmån. Vingårdarna är belägna på mellan 250-330 meter över havet. Vinerna som enbart tillverkas på pinot noir karaktäriseras av sin kraft och struktur samt mörka frukt men finns idag även mer slanka och eleganta viner från Pommard.

Volnay

Volnay är beläget söder om Beaune, granne med Pommard och karaktäriseras av sin elegans tack vare de friska vindarna som sveper genom kommunens vingårdar, jordmånen består här av stenig kalkjord. Pinot noir-vinerna karaktäriseras av sin elegans och feminina ton men det produceras även vita viner på chardonnay här men då buteljeras dem under appellationen Meursault.

Côtes d’Auxerre

Côtes d’Auxerre är en satellitappelation till Bourgogne som är belägen sydväst om Chablis och ligger på varsin sida om floden Yonne. Vingårdarna bildar den så kallade gyllene porten till Bourgogne och jordmånen påminner om Chablis med dominans av Kimmeridge. Här odlas främst chardonnay och pinot noir men även sauvignon blanc i Saint-Bris. De röda vinerna karaktäriseras av fruktiga toner med tydlig mineralitet och en silkeslen struktur. De vita vinerna är eleganta och mineraldrivna med nötiga och florala inslag med bred aromatik.

Mercurey

Mercurey är beläget i hjärtat av Côte Chalonnaise skyddad från de stränga vindarna i den så kallade ”Gyllene dalen”. Vingårdarna sträcker sig upp mot 200–320 meter över havet och jordmånen består av märgel och kalksten där vissa delar även har inslag av grus och röd lera. I Mercurey odlas chardonnay och pinot noir. De röda vinerna karaktäriseras av sin rena rödbäriga frukt med kryddiga undertoner med polerade tanniner. De vita vinerna karaktäriseras av sin solmogna tropiska fruktton samt kryddiga inslag som kan gå åt kanel.

Rully

Rully är beläget i Côte Challonaise norr om Mâconnais. Vingårdarna sträcker sig upp mot 200–300 meter över havet. Jordmånen består av brun kalkrik jord med mindre inslag av lera samt vissa delar med mer lera. Pinot noir planteras främst i den magrare jorden och chardonnay i den mer lerrika. Vinerna från Rully är väldigt delikata med silkeslen struktur och en fin floral ton. Frukten når en bra mognad tillsammans med tydliga men polerade tanniner. De vita vinerna karaktäriseras av en fin fruktmogen koncentration och balanserande syra, även här med viss floral ton.

Chorey-Lès-Beaune

Chorey-Lès-Beaune är beläget på de lägre delarna av Côte de Beaune strax intill Aloxe-Corton och Savigny-Lès-Beaune. Jordmånen består av alluvial lerjord med inslag av kalksten och närmre Aloxe-Corton är den mer grusrik. Pinot noir är den dominerande druvsorten men chardonnay odlas alltmer med bra resultat. De röda vinerna karaktäriseras av sin koncentration och tillgänglighet med en läcker kryddig frukt. De vita vinerna har en tydlig floral ton och rik frukt samt fin syra.

Côte de Beaune

Côte de Beaune är de högre belägna vingårdarna intill Beaune och är belägna strax öster om staden på en höjd upp mot 300-370 meter över havet. Jordmånen består av brun kalkrik jord med inslag av calcium. Hör odlas främst pinot noir men chardonnay står för en tredjedel av produktionen. De röda vinerna karaktäriseras av tillgänglighet, mjuk struktur och koncentrerad frukt med fin syra. De vita vinerna är eleganta, med tydlig mineralitet och fräschör.

Beaune

Beaune är beläget i södra Côte d’Or och är Bourgognes huvudstad för vinhandel där flera stora vinproducenter har sin kärna. Kring staden sträcker sig vingårdarna upp mot 200 till 300 meter över havet med en kalk och lerrik jordmån. Här finns ett flertal prestigefulla premier Cru-klassade vingårdar. I Beaune odlas främst pinot noir men även med stora delar chardonnay. Vinerna från den norra delen karaktäriseras av än mer kraft än vinerna från den södra delen som är något mer eleganta och aromatiska.

Morey-St-Denis

Morey-St-Denis är beläget i norra Côte d’Or med Chambolle-Musigny i söder och Gevrey-Chambertin i norr. De mest kända Grand Cru-klassade vingårdarna är Clos de la Roche och Clos-St-Denis men innehar även flera prestigefulla Premier Cru-klassade vingårdar. Vingårdarna ligger på en höjd av 220–270 meters höjd och jordmånen karaktäriseras av kalkrik lera. De röda vinerna karaktäriseras av en tät frukt och kraft i sin elegans. Vinerna innehar en djup mineralitet och kryddig frukt som går åt viol samt pigga tanniner.

Vougeot

Vougeot är beläget i norra Côte d’Or mellan Vosne-Romanée i söder och Chambolle-Musigny i norr. Kommunen är synonym med den Grand Cru-klassade vingården Clos de Vougeot. Vingårdarna är belägna på en höjd av 240–280 meter över havet där de högre belägna delarna karaktäriseras av en mer brun kalkrik jordmån och de lägre av en mer finfördelad kalkrik lerjord. Vougeot är mest känd för sina pinot noir viner men det odlas även en liten del chardonnay. De röda vinerna karaktäriseras av sin fina mineraler, kryddighet elegans och koncentration med tryck i tanninerna och syran.

Nuits-St-Georges

Nuits-St-Georges är beläget i norra Côte d’Or strax norr om Beaune. Kommunens vingårdar delas upp i två delar av byn med samma namn. Vingårdarna i den norra delen har en mer stenrik jordmån än den mer ler och kalkrika jordmånen i söder vilket ger vinerna olika karaktärer. Pinot noir dominerar här men det finns några få framgångsrika viner på chardonnay från Nuits-St-Georges. De röda vinerna från norra delen karaktäriseras av sin kraft och koncentration meden vinerna från södra delarna får en mer elegant stil.

Vosne-Romanée

Vosne-Romanée är beläget i norra Côte d’or strax söder om Vougeot. Kommunen är känd för världens mest kända Grand cru-klassade vingård Romanée-Conti där det produceras ett av världens mest exklusiva viner på pinot noir. Andra kända Grand cru-klassade vingårdar här är La Tâche, Romanée-St-Vivant, och Richebourg. Jordmånen är främst kalkrik lera med märgelinslag. Vinerna från Vosne-Romanée karaktäriseras av sin koncentration, elegans, komplexa djup, kryddiga frukt och kraft.

Chambolle-Musigny

Chambolle-Musigny är beläget i norra Côte d’Or mellan kommunerna Vougeot i söder och Morey-Saint-Denis i norr. Chambolles vingårdar är belägna på mellan 250–300 meters höjd i den grus och kalkrika jordmånen. I kommunen ligger två av de högst ansedda Grand cru-klassade vingårdarna, Bonnes Mares och Musigny samt prestigefulla Premier cru-klassade vingården Amoureuses. Vinerna från Chambolle präglas av sin elegans och delikata örtiga frukt med djup mineraliten och varierad komplexitet beroende av vingårdsläge.

Meursault

Meursault är beläget i södra Côte d’Or strax söder om staden Beaune. Vingårdarna ligger på en höjd upp mot 260 meter över havet. Jordmånen här liknar den kalkrika jorden som finns i Nuits-Saint-Georges men lämpar sig här bättre för chardonnay än pinot noir även att en liten produktion av rödvin finns. Vinerna karaktäriseras av sin kraft och feta/krämiga frukt med djup mineralitet och fräschör. Meursault innehar inga Grand cru-klassade vingårdar men anses som ett av Bourgognes främsta vitvinsområden.

Puligny-Montrachet

Puligny är södra Côte d’Ors mest kända kommun och här finner man de bästa vita vinerna regionen kan producera från ett flertal Grand cru klassade vingårdar. Puligny är beläget strax intill Chassagne och delar på tre Grand cru klassade vingårdar däribland Montrachet. Vingårdarna är belägna på 200–300 meter över havet och jordmånen är kalk och märgelrik, delvis med brun kalkjord beroende på vingård. Vinerna från Puligny karaktäriseras av sin elegans, mineralrikedom och florala ton tillsammans med den mogna koncentrerade tropiska frukten. Med ålder utvecklar vinerna från rätt vingårdslägen en stor komplexitet.

Chassagne-Montrachet

Chassagne är beläget i den södra delen av Côte Beaune, granne med Puligny som de delar däribland på Grand Cru klassade vingården Montrachet med som ävet gett byarna deras tilläggsnamn. Vingårdarna är belägna på 200- 300 meter över havet i den kalkrika och stundtals sten och sandrika jordmånen beroende på vingård. I Chassagne odlas främst chardonnay men det tillverkas även en mindre del röda viner på pinot noir. De vita vinerna karaktäriseras av sin koncentration och kraft med tydlig mineralton och mogen frukt som stundtals går åt akaciahonung. Vinerna utvecklar en stor komplexitet med ålder.

Saint-Véran

Saint-Véran är beläget i den södra delen av Mâconnais och ligger som ett bälte vid Pouilly-Fuissé. Saint-Véran delar den kalk och fossilrika jordmånen med Pouilly-Fuissé samt i den västra delen är jordmånen mer stenrik medens mer ler och fossilrik i öster. Vinerna delar sin kalkrikedom med Pouilly-Fuissé men karaktäriseras av en mer solmogen frukt och kraft med den högre mognaden i druvorna som kan ge toner åt akaciahonung.

Pouilly-Vinzelles

Pouilly-Vinzelles är beläget i den södra delen av Mâconnais strax intill Pouilly-Fuissé vid byn Solutré och delar flera egenskaper. Bland annat den kalkrika jordmånen som blir mer leruppblandad ju längre ner på sluttningen vingården ligger. Chardonnay är den tillåtna druvsorten och vinerna karaktäriseras av sin smakintensitet, mineralitet och mogna toner som stundtals kan gå åt akaciahonung.

Pouilly-Fuissé

Pouilly-Fuissé är beläget i den södra delen av Mâconnais med vingårdar som ligger på upp mot 300 meter över havet. Chardonnay är den gällande druvsorten. Jordmånen är oerhört kalk och fossilrik och påminner mer om vingårdarna i norra Côte d’Or. Den kalk och fossilrika jorden återspeglar sig i vinerna som är väldigt mineraldrivna och eleganta tillsammans med en mogen tropisk frukt med en tydlig floral ton.

Mâcon-Verzé

Verzé är beläget i den centrala Mâconnais från norr till söder. Vingårdarna ligger på en höjd av 250–400 meter över havet och jordmånen varierar mellan kalkrik märgeljord samt i väster mer järnrik. Chardonnay odlas till största delen men i den mer järnrika jordmånen odlas gamay med framgång. Vinerna från Mâcon-Verzé karaktäriseras av generositet, mogne tropisk frukt med florala inslag samt fin mineralitet.

Macon Village

Macon Village tillverkas av druvor skördade från någon eller flera av de 26 byarna i Mâconnais i södra Bourgogne. Den dominerande druvsorten här är chardonnay som växer i den kalk och sandrika jorden som delvis är sand och flintrik beroende på läge. Vinerna härifrån är väldigt prisvärda då byn inte är lika känd som sina grannar i Beaune.

Mâcon-Bussières

Byn Bussières är belägen i den södra delen av Mâconnais invid floden Petite Grosne som rinner mellan Mâconnais och Pouilly-Fuissé. Vingårdarna är belägna på en höjd av 250–350 meter över havet i kalkrika jordar med steniga inslag och lera, sand och flinta. Vinerna tillverkas av chardonnay eller gamay. Vinerna karaktäriseras av sin florala ton som sticker ut bland de finstämmiga mineraltoner som jordmånen bidrar till.

Chablis

Chablis är en region i norra Frankrike känd för sina torra vita viner på druvan chardonnay. Vinrankorna växer i den fossil och kalkrika jorden kallad för Kimmeridge som har sitt namn från en by i England och jordmånen kan jämföras med Dovers vita klippor. Folkrikedomen kommer av att Chablis ligger på gammal havsbotten där musslor fossiliserats av tidens tand. Vingårdarna klassas från Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier cru samt Chablis Grand Cru.