Chile

Chile

Visste du att Chile idag är det sjätte bäst säljande vinlandet på Systembolaget? Från detta kustnära land erbjuds en bred mängd av stilar tack vare många olika klimatzoner. Allt från eleganta krispiga vita viner till kraftfulla röda viner. I Chile dominerar de franskklingande druvsorterna som cabernet sauvignon och sauvignon blanc. Idag är det dock den mer lokalt kända druvsorten carmenère som är på stark uppgång och trendande.

Regioner i Chile

Itata Valley med sitt svala kustklimat är beläget i de sydligare delarna av de vinproducerande regionerna i Chile (36e sydliga breddgraden). Regionen var en av de första där man planterade vingårdar under mitten av 1500-talet. Här har det tidigare odlas druvor för bulkvin men har sett en rejäl kvalitetshöjning sedan 1980-talet. Idag odlas det både inhemska traditionella och internationella druvsorter här. Tack vare sitt svala klimat om än riklig tillgång på sol så visar vinerna på en fin fruktkoncentration samt tydlig fräschör.

Maule Valley är ett av de första landområdena att planteras med vinrankor och är idag den mest betydande. Regionen bjuder på ett brett antal klimatzoner som sträcker sig från kusten upp mot Anderna. Jordmånen varierar från mer grusrik till mer ler- och slamrik. Carmenère är den dominerande druvsorten från regionen men även här finner vi flertalet franskklingande druvsorter. Vinerna varierar från mer eleganta i de svalodlade vingårdarna samt till mer solmogna och smakrika i de varmare delarna.