wine

Australien

Australien

Viner från Australien slutar aldrig vara trendigt och är idag ett av de med komplexa vinländerna tack vare sin variation av klimatförutsättningar. Här började man odla vinrankor under 1800-talet och har delvis klarat sig undan vinlusen vilket gör att man kan hitta väldigt gamla vinstockar i landet. Klimatet varerar från maritimt till mer varmt inlandsklimat vilket bidrar till att det här tillverkas flera olika vinstilar. Allt från krispig riesling och chardonnay från exempelvis Clare Valley till solmogna shiraz-viner från Barossa. Vinproduktionen domineras marginellt av rött vin med shiraz som ledande druva följt av chardonnay som ledande av de gröna druvsorterna. Det viktigaste distriktet för vinproduktion är idag South Australia där ungefär 40% av den totala volymen produceras.

Regioner i Australien

Eden Valley ligger vid den östra gränsen till Barossa -områdena i södra Australien. Eden Valley sitter mellan 400-600 meter över havet och ger en lång och långsam mognadsperiod och producerar frukt med komplexa smaker och naturlig fräschör.

Margaret River ligger i sydvästra hörnet av Western Australia. Distriktet är känt för sina viner i europeisk stil tillverkade av de klassiska druvsorterna cabernet sauvignon, chardonnay sauvignonblanc samt semillon. Klimatet är maritimt jordmånen är väldigt mineralrik med inslag av bland annat gnejs och granit som ger en tydlig mineralrökighet till vinerna.

Coonawarra är den viktigaste regionen på kalkstenskusten beläget i South Australia och distriktet är mest känt för att producera landets främsta röda viner. Här är klimatet maritimt och starkt påverkat av den svala havsbrisen. Här produceras främst rött vin och cabernet sauvignon är den dominerande druvsorten.

Barossa är Australiens mest kända vinregion och ligger nordost om Adelaide. Regionen är känd för sina kraftfulla röda viner gjorda främst på shiraz men även på cabernet sauvignon eller viognier. Druvorna når en hög mognad i det varma och torra klimatet vilket ger kraftiga och fruktdrivna viner.