Vit böncreme med citrus – toppad med krispiga primörer, smördegskex och blommor

Recept av Matlagerskan

4 små förrättsportioner

En vacker liten smakexplosion med alla önskvärda texturer – som passar fint ihop med Bourgogne Aligoté från Joseph Drouhin.

Vit böncreme med citrus – toppad med krispiga primörer, smördegskex och blommor, matcha tillsammans med Aligote

Ingredienser

  • 400 g

    stora vita bönor – konserv eller kokta o kalla

  • 0,5 dl

    färskost

  • 0,5

    citron zest och juice

  • 0,5 tsk

    riven vitlök

  • 0,5 dl

    olivolja

  • salt

  • 1 knippe

    rädisor

  • 0,5

    rättika

  • 3 st

    grön eller vit sparris

  • Olja, citronjuice och salt

  • 0,5 ark

    smördeg

  • 1,5 dl

    finriven smakrik lagrad ost

  • Nymalen svartpeppar

  • Säsongens ätbara blommor

Gör så här

Sätt ugnen på 220 grader. Rulla ut smördegen och strö över osten och toppa med nymalen peppar. Grädda i ca 10 minuter till gyllne färg. Bryt ner till mindre kex.

Mixa alla ingredienser i bönkrämen till en len och jämn kräm, smaka av med salt.

Hyvla tunna skivor av rädisa och sparris – lägg i iskallt vatten ca 30 min, ta upp och torka lite dressa sedan grönsakerna med lite olja, citron och salt.

Lägg upp rätten i skålar eller på tallrikar – böncreme i botten och toppa sedan med krispiga grönsaker, smördegskex och blommor – njut!