Vinbräserad högrev

Serveras i portionsbitar med mandelpotatispuré med brynt smör och pepparfrästa bönor.

Recept framtaget av Matlagerskan

Recept-vinbräserad högrev-provinum

Ingredienser

  • 800 g

    högrev - delad I 4 portionsbitar

  • 4

    vitlöksklyftor

  • 2

    gula lökar – hackade

  • 1

    stor morot - fint tärnad

  • 3

    selleristjälkar

  • 3 msk

    tomatpuré

  • 6 dl

    torrt rött vin

  • 5 dl

    kalvbuljong

  • 2

    lagerblad

  • 1 tsk

    timjan

  • 5 dl

    vatten – efter halva tillagningstiden

  • salt & peppar

  • smör till stekning

  • Potatispuré:
  • 900 g

    mandelpotatis – skalad

  • 25 g

    smör

  • 2 dl

    standardmjölk

  • salt & peppar

  • 300 g

    haricotsverts

  • 25 g

    smör

  • 1

    vitlöksklyfta – tunt skivad

  • 0,5 tsk

    nymalen svartpeppar

  • salt

Gör så här

Recept för 4 personer

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 170 grader.
  • Salta och peppra köttet, bryn runt om i smör i en stor stekgryta med lock.
  • Tillsätt lök och grönsaker och fräs på ett par minuter innan tomatpurén tillsätts.
  • Bryn på ytterligare någon minut och tillsätt sedan vinet, buljongen och örterna.
  • Sätt på locket och ställ grytan i ugnen. Tillaga ca 3 timmar i ugnen, öppna och fyll på med 5 dl vatten efter halva tiden– köttet ska vara riktigt mört men sitta kvar på benet.
  • Sila av stekvätskan från grytan, koka upp och red ev. av med lite majsstärkelse och smaka av.

 

  • Koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk rakt igenom.
  • Bryn smöret i en kastrull, slå på mjölken och låt svalna något.
  • Mosa potatisen och vispa ner smör/mjölkblandningen. Smaksätt, med salt och peppar.

 

  • Bryn smöret i en stekpanna, dra ner värmen och tillsätt peppar och vitlök – vänta ett par minuter och tillsätt bönorna som får bli varma i smöret – smak av med salt.