Receptet skapat av Matlagerskan

Varm Briecrostini med rostade vindruvor, hasselnötter och chilihonung

Smörigt, frasigt bröd toppat med krämig och smakrik brieost – en kombination som redan i sig är svårslagen. De rostade vindruvorna bidrar med sötma och koncentrerade smaker som möter upp tonerna i det välbalanserade vinet, medan den subtila hettan från chilihonungen spelar vackert mot vinets egen sötma. En smakupplevelse som gästerna sent kommer att glömma!

Recept-Briecrostini-rostade-vindruvor-hasselnötter-chilihonung

Ingredienser

  • 1

    surdegsbaguette

  • 25 g

    smält smör till pensling

  • 400 g

    mogen Brie (t.ex. Brie de Meaux)

  • 1 klase

    röda kärnfria vindruvor

  • 1 dl

    hasselnötter – rostade och grovhackade

  • 1 dl

    flytande honung

  • 1,5 msk

    chiliolja

  • olivolja

  • salt

Gör så här

Recept för 4 personer (mingelrätt)

Gör så här:

  • Förbered brödet
    Sätt ugnen på 200°C. Skär baguetten på snedden i ca 1 cm tjocka skivor (ca 12 st). Lägg på en plåt, pensla med smör och ställ åt sidan.

  • Rosta hasselnötterna
    Rosta hasselnötterna i en torr panna tills de fått fin färg och doftar nötigt. Hacka dem grovt till ett strössel.

  • Gör chilihonungen
    Värm honungen försiktigt i en liten kastrull och rör ner chiliolja efter smak – justera styrkan efter tycke.

  • Rosta vindruvorna
    Lägg vindruvorna i en ugnsform, ringla över olivolja och strö på en nypa salt. Rosta i ugnen ca 10 minuter tills de får lätt färg och blir saftiga.

  • Montera & gratinera
    Sätt ugnen på maxgrill. Lägg en generös skiva brie på varje brödbit och gratinera tills osten smälter och får en härlig gyllene yta.

  • Toppa & njut
    Lägg på de rostade vindruvorna, strö över hasselnötterna och ringla slutligen över chilihonungen. Servera direkt.