Ugnsstekt majskyckling och potatis med miso, citron och vitlökssmör under skinnet – serveras med sotat gems, ärtor och rädisor

Ett perfekt recept att laga till många och passar lika bra till vardag som fest. De mustiga tonerna balanseras av citron och krispiga grönsaker. Matcha med en fruktigt och kryddigt rött vin som Segredos de São Miguel Organic.

 

Recept skapat av @matlagerskan.

Ingredienser

  • 1 hel

    majskyckling

  • 75 gram

    rumsvarmt smör

  • 1/2 citron

    zest

  • 1 msk

    misopasta

  • 1/2 tsk

    salt

  • 1 kg

    fast potatis

  • 2 msk

    olivolja

  • salt & peppar

    efter smak

  • 2 st

    gems

  • 125 gram

    rädisor

  • 125 gram

    sockerärtor

  • 1 msk

    olivolja

  • skyn från kycklingen

  • 2 dl

    matlagningsgädde

  • ljus soja

Gör så här

Gör så här:

Sätt ugnen på 190 grader. Rör ihop rumsvarmt smör med citronzest, miso och salt. Skär små snitt i skinnet på kycklingen där smöret stoppas in och trycks ut försiktigt i ett jämnt lager, Sätt in i ugnen.

Tvätta och skär potatisen i ca 1–1,5 cm tjocka skivor som blandas runt med olja och salt.

När kycklingen varit i ugnen ca 20 min – ta ut och lägg potatisen runt om. Fortsätt tillaga i ugnen tills kyckling har en innertemp på 82 grader (i tjockaste delen vid lårbenet) och potatisen fått fin färg.

Hetta upp en stekpanna utan olja och lägg i den delade gemssalladen snabbt så den får färg, fräs sedan på rädisor och ärtor i olja – salta.

Koka upp skyn från kycklingen med matlagningsgrädde – smaka upp sältan med ljus soja. Red ev. av med lite majsstärkelse.

 

Fastlane – Köp färska kycklinglår som steks direkt i citron/misosmöret på medeltemperatur, när kycklingen fått färg tillsätts matlagningsgrädden. Sätt på lock och låt sjuda färdigt.