Tonfisktartar på Brioche – stekt i goschujangsmör toppat med puffade nudlar

Ett kärleksfullt recept skapat av @matlagerskan. Matchas perfekt med roséchampagne.

tonfisktartar-charles-heidsieck-rose-provinum

Ingredienser

  • 200 g

    färsk tonfisk – MSC-certifierad

  • 2 msk

    ponzu (alt. 1,5 msk ljus soja + 0,5 msk limejuice)

  • 0,5 tsk

    sesamfrön

  • 1 tsk

    färsk ingefära – riven

  • 0,5

    chili medelstark – finhackad

  • 1

    nypa socker

  • 1

    tsk sesamfrön

  • 2

    tjocka skivor brioche

  • 50 g

    smör

  • 2 tsk

    gochujang (fermenterad chilipaste)

  • 1 nypa

    salt

  • Tunna glasnudlar

  • Neutral olja till fritering

  • Salt och rödbetspulver

  • Örter och skott

Gör så här

Recept på 8 bitar

Gör så här:

Tärna tonfisken fint (1×1 cm) och lägg i en skål. Rör ner ponzu, sesamolja, ingefära, chili, socker och sesamfrön. Smaka av och ställ svalt.

Skär till 8 st fina rektanglar av brödet. Smält smöret och bryn lätt, dra av från värmen och vispa ner goschujang och lite salt. Värm smöret försiktigt och stek brödet på båda sidor (håll värmen låg så att det inte bränner).

Värm neutral olja i en tjockbottnad kastrull till 180 grader – ha ett lock tillgängligt och håll koll på temperaturen med en termometer.

Lägg ner nudlarna i oljan och låt dem puffa upp – ta upp nudlarna och lägg på hushållspapper – salta.

Lägg upp tartaren på det stekta brödet – toppa med nudlarna och avsluta gärna med lite rödbetspulver för den vackra färgeffekten.