Receptet skapat av Matlagerskan

Tonfisk i rättika med passionsfruktsdressing

Somrig plockmat som passar perfekt till studenten, säsongens alla buffér eller som snacks innan middagen.

buffe-tonfisk-student-2025

Ingredienser

  • 0,5

    rättika – tunt skivad

  • 2 msk

    olivolja

  • 1 msk

    citronjuice

  • 0,5 tsk

    salt

  • 300 g

    färsk tonfisk (MSC-märkt)

  • 0,75 dl

    passionsfrukt

  • 2 msk

    olivolja

  • 1 msk

    ljus soja

  • 1 tsk

    milda chiliflakes

  • 1 nypa

    salt

  • koriander

Gör så här

Skiva rättikan i tunna skivor på mandolin (ca 3 mm). Lägg olja, citron och salt i en påse, lägg rättikan i marinaden och låt ligga minst 1 timme så skivorna blir mjuka och flexibla.

Skär tonfisken i kuber på 2×2 cm och vänd runt med lite olivolja – ställ svalt.

Blanda dressingen och smaka av med salt.

Lägg en tonfiskbit mitt på rättikan – vik upp sidorna och stick en tandpetare eller liknande rakt igenom rättika och fisk. Ställ ut på ett fat och toppa med dressing och färsk koriander – räkna minst 2 bitar per person.

 

Tips!

Rättikan kan med fördel skivas och marineras upp till 3 dagar innan servering. Köp färsk tonfisk, frys och skär upp i halvtinat tillstånd – om den fryses igen kan den förvaras upp till en vecka i frys – tina upp i god tid innan servering. Dressingen kan förberedas upp till 2 dagar innan. 

Obs! Viktigt att rätten hålls sval – ställ gärna fatet på en kylplatta vid servering och fyll på med färdiga bitar från kylen vid behov – spara inga bitar som stått framme.