Tonfisk i rättika med passionsfruktsdressing
Somrig plockmat som passar perfekt till studenten, säsongens alla buffér eller som snacks innan middagen.
Somrig plockmat som passar perfekt till studenten, säsongens alla buffér eller som snacks innan middagen.
Ett charmigt rosévin från soliga Alentejo i Portugal som bjuder på friska aromer av röda bär, grapefrukt och en lätt blommighet. Vinet är friskt, mjukt och har en tydlig mineralitet. Ett elegant rosévin som passar perfekt för våren och sommarens alla tillfällen.
Till Systembolaget0,5
rättika – tunt skivad
2 msk
olivolja
1 msk
citronjuice
0,5 tsk
salt
300 g
färsk tonfisk (MSC-märkt)
0,75 dl
passionsfrukt
2 msk
olivolja
1 msk
ljus soja
1 tsk
milda chiliflakes
1 nypa
salt
koriander
Skiva rättikan i tunna skivor på mandolin (ca 3 mm). Lägg olja, citron och salt i en påse, lägg rättikan i marinaden och låt ligga minst 1 timme så skivorna blir mjuka och flexibla.
Skär tonfisken i kuber på 2×2 cm och vänd runt med lite olivolja – ställ svalt.
Blanda dressingen och smaka av med salt.
Lägg en tonfiskbit mitt på rättikan – vik upp sidorna och stick en tandpetare eller liknande rakt igenom rättika och fisk. Ställ ut på ett fat och toppa med dressing och färsk koriander – räkna minst 2 bitar per person.
Tips!
Rättikan kan med fördel skivas och marineras upp till 3 dagar innan servering. Köp färsk tonfisk, frys och skär upp i halvtinat tillstånd – om den fryses igen kan den förvaras upp till en vecka i frys – tina upp i god tid innan servering. Dressingen kan förberedas upp till 2 dagar innan.
Obs! Viktigt att rätten hålls sval – ställ gärna fatet på en kylplatta vid servering och fyll på med färdiga bitar från kylen vid behov – spara inga bitar som stått framme.