Tart Tartain med kanelkaramell och vispad Crème Fraiche med vanilj och saffran

Recept framtaget av Matlagerskan

En klassik äppeldessert med crisp och härligt karamelliga äpplen som fått en liten jultwist med toner av kanel och en fluffig Crème Fraiche med saffran.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recept-Tart-Tartain-äppledessert-gastronomiklubben-provinum

Ingredienser

  • 2

    äpplen

  • 2 dl

    socker

  • 0,5 dl

    vatten

  • 50 g

    smör

  • 0,5 tsk

    kanel

  • 1 tsk

    citronsaft

  • 1 nypa

    salt

  • 1 frp

    smördeg

  • 2,5 dl

    Crème Fraiche

  • 0,25 g

    saffran

  • 1 krm

    vaniljpulver

  • 2 msk

    florsocker

Gör så här

Gör så här:

Dela och kärna ur äpplena, skär i båtar. Blanda socker och vatten i en stekpanna med värmetåligt handtag. Låt sockret smälta på ganska låg värme, låt puttra tills en sirapsliknade, bärnstensfärgad karamell bildats. Ta av pannan från värmen och rör ner smör, kanel, citron och salt.

Sätt ugnen på 220 grader. Placera äppleskivorna i karamellen i ett snyggt mönster och låt puttra några minuter på spisen. Skär till ett runt lock av smördeg och placera ovanpå äpplena. Tryck till lite och stick några hål med en kniv.

Sätt in stekpannan i ugnen och grädda i ca 15 minuter tills tarte tatin fått riktigt fin gyllne färg och smördegen puffat upp ordentligt. Låt svalan några minuter innan den vänds upp på ett fat.

Vispa Crème Fraiche fluffig med saffran, vanilj och socker.

Låt smaka!