Recept skapat av Matlagerskan
Recept skapat av Matlagerskan
200 g
svamp t.ex. skogschampinjoner
2
schalottenlökar
1
vitlöksklyfta
4 dl
Avorioris
1 msk
olivolja till stekning
1,5 dl
torrt vitt vin
9 dl
buljong – kyckling eller kalv
2 dl
riven parmesan
2 msk
smör
smör och salt till stekning
extra parmesan
stekt svamp
olivolja
Gör så här:
Skiva och stek svampen i riktigt med smör, salta – ställ åt sidan. Värm på buljongen i en kastrull.
Finhacka löken och fräs på i olivolja – den ska inte få färg utan bara bli genomskinlig.
Tillsätt riset och rör hela tiden så att riset blandar sig med löken och suger upp olivolja i ca 1-3 minuter tills det känns torrt. Rostningen är viktig för att riskornen ska öppna sin yta och lättare absorbera buljongen och släppa ut sin stärkelse.
Tillsätt vinet och låt det nästan koka bort. Tillsätt sedan ca varm 3–4 dl buljong.
Tillsätt hälften av den stekta svampen. Rör kontinuerligt så det inte bränner i botten och tillsätt den varma buljongen, någon deciliter i taget.
Smaka av – riset ska vara lite al dente och risotton ska vara ganska lös. För sedan när parmesan och smör tillsätts får risotton en tjockare konsistensen. Smaka upp med salt om det behövs. Späd ev. med lite mer buljong innan servering för bra konsistens.
Servera med stekt svamp, olivolja, parmesan samt nymalen svartpeppar.