Supermöra revben med Minus-8-mapleglace samt äpple- och rödbetssallad med pistage

Recept av Hanna Nilsson
@matlagerskan

Möra revben med en supergod glaze. Kombineras till fördel med ett rikt, fylligt och kryddigt rött vin med toner av russin och choklad som Zenato Amarone della Valpolicella Classico.

Ingredienser

  • 4 kg

    tunna färska revben

  • 2 st

    gula lökar – skivade

  • 0,5

    vitlök – hackad

  • 2

    lagerblad

  • 1 tsk

    lätt krossad svartpeppar

  • Salt

  • Glaze:
  • 0,5 dl

    minus-8 vinäger

  • 0,75 dl

    lönnsirap

  • 0,75 dl

    japansk ljus soja

  • 2 msk

    hoisinsås

  • 1–2

    klyftor vitlök – rivna

  • 3 cm

    färsk ingefära – riven

  • Sallad:
  • 1

    rödbeta (rå) – tunt skivad

  • 1

    syrligt äpple – tunt skivad

  • 1

    stor morot – i tunna skivor på längden (band)

  • 0,5 apelsin

    apelsin - zest och juice

  • 2 msk

    olivolja

  • Salt och peppar

  • 1 dl

    pistagenötter – grovhackade

  • 0,5 dl

    sultanrussin

Gör så här

Recept för 4 personer.

Gör så här:

Koka upp en stor kastrull med vatten, lök, vitlök, lagerblad, svartpeppar och salt (smaka av så att vattnet smakar salt). Skär ner revbenen så de får plats i grytan och koka sedan 1–1,5 timme tills köttet nästen släpper från benen.

Ta upp köttet. Koka ihop ingredienserna till glazen och pensla sedan på rikligt på revbenen som sedan grillas eller steks i ugnen på 210 grader till de fått fin yta.

Använd gärna mandolin för att skära riktigt tunna skivor av rödbeta, morot och äpple och låt dem sedan ligga i iskallt vatten ca 30 min – rödbetan i separat skål. Blanda samman salladen dressa med citron och olivolja och smaka av med salt och peppar – toppa med pistagenötter och russin!