Receptet skapat av Matlagerskan

Stekt brioche med avokado- och laxröra

Somrigt, smakrikt och ett givet småplock på studenten, buffén eller innan middagen.

buffe-laxröra-student

Ingredienser

  • 200 g

    lax av sashimikvalitet

  • 1

    stor mogen avokado

  • 1 msk

    citronjuice

  • 1 dl

    majonnäs

  • 2 tsk

    sriracha

  • 1 tsk

    riven färsk ingefära

  • 1,5 msk

    ljus soja

  • 0,5 tsk

    sesamolja

  • 2 tsk

    sesamfrön

  • Salt

  • 0,5

    briochelimpa

  • smör till stekning

  • gräslök

  • sesamfrön

  • ätbara blommor – t.ex. gurkört

Gör så här

Tärna laxen och avokadon fint – vänd först ihop med citron så färgen håller sig på avokadon och vänd sedan ihop med majonnäs, sriracha, ingefära, soja och sesam – smaka av med salt och låt stå svalt.

Skär briochen i bitar på 3×5 cm. Stek bitarna i rikligt med smör så de blir gyllne.

Toppa briochen med laxröra och dekorera med sesamfrön, gräslök och ätbara blommor.

 

Tips!

Det går bra att köpa en bit fin färsk lax till rätten men den bör då frysas innan användning – passa på att tärna laxen när den fortfarande är lite frusen.

Blanda röran och stek brödet samma dag som serveringen.