Sotad torsk och fänkål med citron- och dillmajo

Recept skapat av Matlagerskan

Bjud nära och kära på ett recept på sotad torsk med sparris och fänkål. Tänk på att rimma torsken först för att fisken ska få en jämn sälta.

Aligote-torsk-bourgogne-drouhin-sparris-vårmat-sommarmat

Ingredienser

  • 800 g

    torskrygg i 4 portionsbitar

  • 2

    fänkål

  • 2

    citroner

  • salt och peppar

  • smör till stekning

  • Rimmlag:
  • 1 liter

    vatten

  • 2 msk

    salt

  • Dillmajonnäs:
  • 1

    ägg

  • 1

    knippe dill

  • 0,5

    vitlöksklyfta

  • 1 msk

    dijonsenap

  • 4-5

    droppar flytande honung

  • 1 krm

    salt

  • 2 dl

    neutral olja

Gör så här

Recept för 4 personer 

Börja med att blanda ett rimmlag, lägg i torskbitarna och låt stå i kylen i 2 timmar.

Ta upp och torka av fisken ordentligt innan den grillas på medelhög värme eller stekts i stekpanna på hög värme. Fisken ska få ordentligt med färg och stanna på 52 grader i innertemperatur – den ska vara glasig/blank och skiva sig lätt.

Dela fänkålen på mitten och skär bort den hårda mittdelen. Koka mjuk i lättsaltat vatten. Grilla eller stek fänkålen till fin färg, dela och grilla citron med snittsidan neråt – de ska karamellisera och få ordentligt med färg. 

Att göra en perfekt majonnäs är enklare än vad många tror. Här är receptet på en riktigt krämig majonnäs med smaka av citron och dill. Börja med att låta alla ingredienser till ligga framme och bli rumstempererade. Mixa ägget ihop med dill, vitlök, senap, honung och salt till en jämn, djupgrön smet. Tillsätt oljan i en tunn stråle under mixning tills majonnäsen blir fyllig och mjuk. Smaka av med salt och peppar.