Sotad späd purjolök, grillat ankbröst med relish på Nocellara oliver

Recept skapat av @matlagerskan

recept-grillad-anka-provinum

Ingredienser

  • 1,5–2

    späda purjolökar

  • 2

    ankbröst

  • Salt, peppar

  • Relish:
  • ca 150g

    Nocellara oliver

  • 1 dl

    grovhackade hasselnötter

  • 25 g

    smör

  • 2 msk

    finhackad rödlök

  • 1 msk

    kapris

  • 1 msk

    balsamvinäger

  • 2 msk

    olivolja

  • Nymalen svartpeppar

  • Till servering:
  • Några extra kapris

  • Ätbara blommor

  • Lite olivolja

  • Flingsalt

Gör så här

Recept för 4 personer 

Gör så här:
Ta ev. bort de yttersta bladen på purjolökarna, dela på längden och skölj ordentligt. Grilla lökarna på indirekt värme tills de är helt mjuka och yttersta lagret är helt svart (alt. rosta på 200 grader i ugnen).

Lägg på ett fat och plasta.

Skåra skinnet på ankan och gnid in rikligt med salt och peppar. Grilla med skinnsidan neråt på indirekt värme tills ytan är riktigt krispig. Vänd och gilla upp till 56 grader i innertemp. (Alt. stek i stekpanna –lägg i kall panna utan fett med skinnsidan ner). Låt vila innan köttet skivas upp.

Bryn smöret lätt och fräs på de grovhackade nötterna i smöret. Slå smöret med nötterna över finhackad rödlök och kapris. Rör ner balsamvinäger och olja – smaka av med peppar och ev. lite salt.

Ta bort en del av det svarta på löken och lägg upp på ett fat, lägg den grillade ankan ovanpå och toppa med det härliga oliv-relishen. Dekorera gärna med lite ätbara blommor och servera!