Recept skapat av @matlagerskan
Recept skapat av @matlagerskan
1,5–2
späda purjolökar
2
ankbröst
Salt, peppar
ca 150g
Nocellara oliver
1 dl
grovhackade hasselnötter
25 g
smör
2 msk
finhackad rödlök
1 msk
kapris
1 msk
balsamvinäger
2 msk
olivolja
Nymalen svartpeppar
Några extra kapris
Ätbara blommor
Lite olivolja
Flingsalt
Recept för 4 personer
Gör så här:
Ta ev. bort de yttersta bladen på purjolökarna, dela på längden och skölj ordentligt. Grilla lökarna på indirekt värme tills de är helt mjuka och yttersta lagret är helt svart (alt. rosta på 200 grader i ugnen).
Lägg på ett fat och plasta.
Skåra skinnet på ankan och gnid in rikligt med salt och peppar. Grilla med skinnsidan neråt på indirekt värme tills ytan är riktigt krispig. Vänd och gilla upp till 56 grader i innertemp. (Alt. stek i stekpanna –lägg i kall panna utan fett med skinnsidan ner). Låt vila innan köttet skivas upp.
Bryn smöret lätt och fräs på de grovhackade nötterna i smöret. Slå smöret med nötterna över finhackad rödlök och kapris. Rör ner balsamvinäger och olja – smaka av med peppar och ev. lite salt.
Ta bort en del av det svarta på löken och lägg upp på ett fat, lägg den grillade ankan ovanpå och toppa med det härliga oliv-relishen. Dekorera gärna med lite ätbara blommor och servera!