Potatis- och parmesankroketter med vispad creme fraiche och forellrom

Recept skapat av Matlagerskan

Här hittar du ett recept på potatis- och parmesankroketter som passar både vardagen och festen.

Vilket vin passar till potatiskroketter och snacks?

Champagne Charles Heidsieck Brut passar utmärkt till potatiskroketter och andra snacks. Kroketterna är både friterade och innehåller ost, vilket gör dem ganska smakrika. Champagnens höga syra skär igenom fettet och balanserar upp rätten

Du hittar vinet här på Systembolaget

potatis-parmesan-kroketterjpg

Ingredienser

  • 900 g

    mjölig potatis

  • 25 g

    brynt smör

  • 0,5 dl

    mjölk

  • 1 st

    ägg

  • 50 g

    finriven parmesan

  • 1 krm

    cayennepeppar

  • salt och peppar

  • Panering
  • 1,5 dl

    vetemjöl

  • 1

    uppvispat ägg

  • 2 dl

    panko

  • 1 l

    neutral olja till fritering

  • 2,5 dl

    creme fraiche

  • salt och nymalen peppar

  • forellrom

  • örter

Gör så här

Skala all potatis – Koka ca 500 g helt mjuk och pressa sedan till mos ihop med brynt smör och mjölk – låt svalna.

Riv resterande potatis rå och blanda ner i det avsvalnade moset. Rör ner ägg och parmesan och krydda upp med salt och peppar.

Rulla jämnstora bollar av smeten – dubbelpanera i mjöl – uppvispat ägg och slutligen panko.

Värm oljan till 160 grader – ha alltid koll på temperaturen med en termometer och ha alltid ett lock nära till hands.

Fritera kroketterna i ca 3 minuter tills de fått fin färg runt om. Vispa creme fraichen fluffig – smaka av med salt och peppar och lägg i en sprits. 

Spritsa creme fraiche på kroketterna och toppa med forellrom och örter.