Pasta Pesto

Med peperoncinostekt sparris, valnötter och broccoli samt pannstekt vitlöksbröd. En grön och härlig rätt men fylliga smaker och fräschör. Det är verkligen feel good mat både för vardag och helg.

Ingredienser

  • PESTO
  • 100 gram

    parmesan

  • 75 gram

    rostade pumpakärnor

  • 2 krukor

    färsk basilika (spara några fina små blad till servering)

  • 1-2 st

    vitlöksklyftor

  • 2 dl

    olivolja av god kvalitet

  • En nypa

    salt och peppar efter smak

  • GRÖNSAKER
  • 1 knippe

    grön sparris

  • 200 gram

    broccoli (gärna stjälkbroccoli)

  • 2 dl

    valnötter (eller pumpafrön om man vill utesluta nötter)

  • 1 st

    peperoncino eller annan mild o smakrik chili – fint hackad

  • 2 msk

    olivolja

  • salt efter smak

  • TILL SERVERING
  • 4 portioner

    perfekt kokt pasta -t.ex. La Mafalda eller tagliatelle

  • 2 st

    burrata eller mozzarella

  • VITLÖKSBRÖD
  • 12 skivor

    gott surdegsbröd (det gör inget om det är lite gammalt och torrt)

  • 50 gram

    smör – smält

  • 0,75 dl

    olivolja

  • 1 klyfta

    riven vitlök

  • salt efter smak

Gör så här

Mixa alla ingredienser till peston och smaka av med salt och peppar.

Ta bort den träiga delen på sparrisen och skär i 4 cm långa bitar, dela broccolin i små fina buketter (om du inte använder stjälkbroccoli). Hetta upp en stekpanna med smör så att det bryns – tillsätt grönsakerna och nötterna. Fräs runt tills allt fått färg – tillsätt peperoncino och smaka av med salt.

Smält hälften av smöret ihop med hälften av oljan till bröden i en vid stekpanna, tillsätt hälften av den rivna vitlöken och en nypa salt – stek första omgången bröden i smöret på låg – medelhög värme (de får inte brännas då vitlöken blir bitter), upprepa med resterande bröd.

Koka pastan al dente i ordentligt saltat vatten. Hälla av vattnet och blanda pastan med peston.

Lägg upp pastan ihop med de stekta grönsakerna, toppa med burrata.

 

Fastlane – Använd en färdig pesto av god kvalitet!