Med peperoncinostekt sparris, valnötter och broccoli samt pannstekt vitlöksbröd. En grön och härlig rätt men fylliga smaker och fräschör. Det är verkligen feel good mat både för vardag och helg.
Med peperoncinostekt sparris, valnötter och broccoli samt pannstekt vitlöksbröd. En grön och härlig rätt men fylliga smaker och fräschör. Det är verkligen feel good mat både för vardag och helg.
100 gram
parmesan
75 gram
rostade pumpakärnor
2 krukor
färsk basilika (spara några fina små blad till servering)
1-2 st
vitlöksklyftor
2 dl
olivolja av god kvalitet
En nypa
salt och peppar efter smak
1 knippe
grön sparris
200 gram
broccoli (gärna stjälkbroccoli)
2 dl
valnötter (eller pumpafrön om man vill utesluta nötter)
1 st
peperoncino eller annan mild o smakrik chili – fint hackad
2 msk
olivolja
salt efter smak
4 portioner
perfekt kokt pasta -t.ex. La Mafalda eller tagliatelle
2 st
burrata eller mozzarella
12 skivor
gott surdegsbröd (det gör inget om det är lite gammalt och torrt)
50 gram
smör – smält
0,75 dl
olivolja
1 klyfta
riven vitlök
salt efter smak
Mixa alla ingredienser till peston och smaka av med salt och peppar.
Ta bort den träiga delen på sparrisen och skär i 4 cm långa bitar, dela broccolin i små fina buketter (om du inte använder stjälkbroccoli). Hetta upp en stekpanna med smör så att det bryns – tillsätt grönsakerna och nötterna. Fräs runt tills allt fått färg – tillsätt peperoncino och smaka av med salt.
Smält hälften av smöret ihop med hälften av oljan till bröden i en vid stekpanna, tillsätt hälften av den rivna vitlöken och en nypa salt – stek första omgången bröden i smöret på låg – medelhög värme (de får inte brännas då vitlöken blir bitter), upprepa med resterande bröd.
Koka pastan al dente i ordentligt saltat vatten. Hälla av vattnet och blanda pastan med peston.
Lägg upp pastan ihop med de stekta grönsakerna, toppa med burrata.
Fastlane – Använd en färdig pesto av god kvalitet!