Pasta med tomatsås, frikadeller, burrata och parmesan

Recept skapat av Matlagerskan

Zenato Ripassa Superiore är ett kryddigt och mjukt rött vin där den söta frukten passar perfekt till tomatsåsen och det salta och feta ostarna.

Du hittar vinet här på Systembolaget

Ripassa-frikadeller-vin-veneto-zenatojpg

Ingredienser

  • 600 g

    nötfärs

  • 0,5 dl

    ströbröd

  • 1 dl

    vatten

  • 1 st

    ägg

  • 1 liten

    gul lök

  • 2 st

    vitlöksklyftor

  • 1 tsk

    torkad oregano

  • 0,5

    citron - zest

  • 1 tsk

    salt

  • Tomatsås
  • 1 st

    gul lök

  • 2 st

    selleristjälkar

  • 1 st

    vitlöksklyfta

  • olivolja till stekning

  • 1,5 dl

    vitt vin

  • 400 g

    passerade tomater

  • 1 dl

    vatten

  • salt och peppar

  • Till servering
  • burrata

  • parmesan

  • basilika

  • 4 portioner

    pasta – typ tagliatelle

Gör så här

Receptet är gjort för cirka 4 portioner

Mixa ihop ströbröd, vatten, ägg, lök o vitlök till en slät massa – blanda med färsen tillsammans med oregano, citronzest, salt och peppar. Rulla till ganska små köttbullar.

Finhacka lök, selleri och riv vitlöken – fräs i olja på låg värme så allt blir genomskinligt – häll i vinet och koka ett par minuter innan du tillsätter de passerade tomaterna – lått puttra på låg värme under lock i ca 10 min. Smaka upp med salt och peppar. Lägg i frikadellerna och puttra på låg värme i ca 15 min under lock. Provsmaka för att se att de är klara eller om mer kryddning behövs.

Koka pasta enligt anvisning och servera med frikadeller och sås. Toppa med parmesan, burrata, olivolja, några drag med svartpepparkvarnen samt några blad färsk basilika.