Receptet skapat av Matlagerskan

Parmesanpannacotta med krispig parmaskinka och örtolja

Lättlagad och smakrik pannacotta som gör sig perfekt på buffébordet i sommar eller till studentmottagningen.

buffe-pannacota-student

Ingredienser

  • 4 dl

    vispgrädde

  • 2 st

    gelatinblad

  • 1 tsk

    honung

  • 2,5 dl

    parmesan – finriven

  • salt

  • 6 skivor

    parmaskinka

  • 1,5 dl

    olivolja

  • 1 kruka

    basilika

  • Några kvistar färsk

    oregano

  • 0,5

    citron – zest

  • 1 nypa

    salt

Gör så här

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädden och låt den sedan svalna en stund innan osten rörs ner och smälts helt. Rör ut gelatinet i lite av den varma grädden och blanda sedan samman med resten. Fördela smeten i 10–12 snapsglas och låt stå svalt minst 2 timmar innan servering.

Mixa olivoljan med örter och zest, sila av och smaka upp med salt.

Sätt ugnen på 150 grader, lägg ut parmaskinkan på en plåt med bakplåtspapper och låt bli helt krispiga i ugnen – ca 5 minuter. Ta ut och låt chipsen svalna innan de bryts i lagom bitar.

Toppa varje pannacotta med örtolja, några gröna skott och parmachips innan servering.

 

Tips!

Pannacottan kan göras upp till 4 dagar i förväg och förvaras i kyl. Oljan kan göras upp till två dagar innan och förvaras i lufttät burk/flaska i kyl för att behålla färgen. Parmachipsen kan göras 1 dag innan och förvaras luftigt (t.ex. på tallrik) i rumstemperatur.