Öppen lasagne med högrevsragu och parmesankräm

En på samma gång rustik och elegant rätt med mustiga smaker och läckert krämig parmesankräm. Receptet är framtaget av Matlagerskan som noga matchat rätten till Zenatos Amarone. Välj mellan den mer avancerade vägen där högrev långsamt tillagas under flera timmar eller byt ut till högrevsfärs för att få en snabbare vardagsvariant.

Ingredienser

  • 700 g

    högrev

  • 2 tsk

    salt

  • 2 tsk

    nymalen svartpeppar

  • grovhackade schalottenlökar

  • 3

    finhackade vitlöksklyftor

  •  1 tsk 

    torkad timjan

  • 1 tsk 

    torkad oregano

  • 1 tsk 

    torkad rosmarin

  • 1,5 dl 

    balsamvinäger (röd)

  • 400 g 

    passerade tomater

  • 3 dl 

    vatten

  • 2 tsk

    honung

  • Ev. salt

  • 3 dl

    vatten till köttet

  • 3 dl

    vatten i nästa steg

  • 2,5 dl

    cremefraiche

  • 1,5 dl 

    finriven parmesan

  • Salt och peppar

  • färska lasagneplattor

  • 1 knippe 

    sparris – eller annan grönsak i säsong

  • Till servering:
  • Basilika

  • Parmesan

  • Nymald svartpeppar

  • Fastlane –
  • Koka ragu i en stekgryta på spisen med samma ingredienser men byt ut den hela högreven mot högrevsfärs som blir klar i ett kick!

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader.

Lägg högreven i en ugnsfast stekgryta med lock. Salta och peppra köttet runt om. Strö över lök och vitlök samt örter. Häll balsamvinäger, passerade tomater och vatten runt om köttet. Ställ köttet i ugnen med lock på och låt tillagas långsamt under 4–5 timmar. Ta ut köttet ur ugnen och dra isär det med två gafflar. Tillsätt vatten och smaka upp med honung och salt.

Blanda samman cremefraiche med riven parmesan och smaka av med lite salt och peppar.

Koka upp vatten i en vid gryta, salta och koka lasagneplattorna al dente.

Montera lasagnerna direkt på tallrikar – Först en platta (låt gärna platta vara lite vikt i ett hörs för ett luftigare intryck) sedan ragu, parmesankräm, ännu en platta och sedan lite av såsen över samt mer parmesan, peppar och basilika.

Servera direkt!