Misosvärtad torskrygg serveras med musselsoppa

Recept av @matlagerskan 

misotorsk-charles-heidsieck-brut-reserve-recept-gastronomi

Ingredienser

  • 600 g

    torskrygg i 4 bitar

  • 1 dl

    sake

  • 1 dl

    mirin

  • 1 dl

    ljus miso

  • 1,5 msk

    socker

  • 800 g

    musslor

  • 1

    fänkål - finhackad

  • 2

    finhackade schalottenlökar

  • 1

    riven vitlöksklyfta

  • 1 msk

    olivolja

  • 4 dl

    torrt vitt vin

  • 1 dl

    torr sherry

  • Salt peppar

  • 2 dl

    grädde

  • 25 g

    smör

  • Till servering:
  • Bonitoflakes

  • Örter

Gör så här

Recept för 4 personer

Gör så här:

Två dagar innan: Koka upp mirin och sake. Ta bort från plattan och vispa ner miso så den löser sig helt – rör ut sockret. Låt svalna helt. Torka av fisken och lägg i en tätslutande burk eller påse med marinaden.

Titta igenom och rengör musslorna noggrant. Fräs på fänkål, lök och vitlök i en stor gryta. Lägg ner musslorna, slå på vinet och sätt på lock några minuter. Skaka grytan ett par gånger – ta av locket och ta bort musslor som inte öppnat sig. Ta upp musslorna. Tillsätt smör, grädde och smaka av med salt och peppar och koka ihop ordentligt innan musslorna tillsätts igen precis innan servering.

Torka av överflödig marinad och sota fisken på hög värme i gjutjärn eller teflonpanna med väldigt lite eller inget fett – några minuter vänd sedan och låt ligga till 40 grader i innertemperatur.

Servera musselsoppan i skålar med torsken på, toppa med bonitoflakes, några gröna örter eller skott och gärna ett gott bröd till.