Marockanska kryddiga lammköttbullar och labneh serveras med örter och granatäpple som fingerfood

Recept av Hanna Nilsson
@matlagerskan

Härligt kryddiga köttbullar med exotiska smaker. Kombineras till fördel med ett medelfylligt, fruktigt och örtigt rött vin med bra syra som Casa Relvas Touriga Nacional, nr: 2809.

 

Marockanska-kryddiga-lammköttbullar-provinum-gastronomi-Casa-Relvas-Touriga-Nacional

Ingredienser

  • Köttbullar:
  • 400 g

    lammfärs

  • 2 msk

    ströbröd

  • 1

    ägg

  • 0,5 dl

    vatten

  • 1

    schalottenlök - riven

  • 1 klyfta

    vitlök – riven

  • 1 tsk

    paprikapulver

  • 1 tsk

    hel spiskummin

  • 0,5 tsk

    korianderfrön

  • 0,5 tsk

    kanel

  • 1 msk

    havssalt

  • Dressing:
  • 1 dl

    balsamvinäger

  • 2 msk

    soja

  • 1 msk

    honung

  • Till servering:
  • 1 burk

    labnebollar i olja

  • 1

    granatäpple

  • 1

    knippe persilja

Gör så här

Gör så här:

Mortla kryddorna tillsammans med havssalt.

Rör ihop ströbröd med ägg, vatten, kryddor och salt – blanda med lammfärsen. Stek köttbullar som är ca 2 cm i diameter – provstek en och smaka av om mer salt behövs.

Koka ihop balsamvinäger med soja och honung till en sirapslik konsistens det tar en liten stund så låt det stå och bubbla på medelvarm platta.

Montera köttbullarna och labne på cocktailpinnar och lägg ut på ett fat – ringla över dressing och strö över rikligt med granatäpplekärnor och persilja. En mingelrätt som kommer uppskattas av både stora och små – eller kanske blir den en ny favorit på julbordet!

Produkter använda i receptet från Werners Gourmetservice: