Långbräserad högrev i ugn – serveras med pumparisotto och smörstekt salvia

Recept skapat av Matlagerskan

Recept-högrev-pumparisotto-gastronomi-provinum

Ingredienser

  • 500 g

    högrev – gärna av kalv

  • salt och peppar

  • 3

    vitlöksklyftor – tunt skivade

  • 2

    schalottenlökar – tunt skivade

  • 3 dl

    rött vin

  • 1 dl

    vatten

  • 1 tsk

    timjan

  • 1 tsk

    salvia

  • Risotto:
  • 0,5

    butternut pumpa (ca 300 g)

  • 0,5

    hel vitlök

  • olivolja

  • salt och peppar

  • 4 dl

    risottoris

  • 2

    schalottenlökar

  • olja

  • 2 dl

    vitt vin

  • 1,2 l

    grönsaksbuljong

  • 25 g

    smör

  • 75 g

    riven parmesan

  • salt och peppar

  • 50 g

    smör

  • 1 kruka

    färsk salvia

  • salt

ca 40 min

Gör så här

Recept för 4 personer 

Tidsåtgång: ca 40 min + 6 timmar i ugn.

Gör så här:

Sätt ugnen på 130 grader. Dela upp köttet i fyra bitar som saltas och peppras runt om. Lägg köttet i en ugnsfast form med lock lägg på lök och vitlök och slå på vin och vatten och kryddor. Låt tillagas i ugnen i 6 timmar under lock – ta gärna ut och ös ett par gånger.

Sätt ugnen på 200 grader, lägg den halverade pumpan samt den halva vitlöken på en plåt och häll på lite olivolja samt salt och peppar. Rosta i ugnen tills pumpan är helt mjuk (ev behöver vitlöken plockas ut tidigare så den inte bränns). Ta ut och låt svalna innan pumpa och vitlök mixas till en puré. Fräs på lök och ris i olja – det ska inte få färg utan bara bli genomskinligt. Slå på vinet först och låt koka någon minut, tillsätt sedan buljongen lite i taget tills det finns en liten kärna kvar i riset. Stäng av värmen och rör ner pumpapurén, smör och parmesan – reglera konsistensen med buljong och smaka av med salt och peppar.

Bryn smöret lätt och tillsätt salviablad som får bli krispiga.

Servera risotton med den möra högreven och salviasmöret.