Recept skapat av Matlagerskan
Zenato Ripassa Superiore passar perfekt till en smakrik och rustik rätt som lammstek och grönsaker i ugn.
Recept skapat av Matlagerskan
Zenato Ripassa Superiore passar perfekt till en smakrik och rustik rätt som lammstek och grönsaker i ugn.
1–1,5 kg
lammstek
0,5
citron zest och juice
3 st
vitlöksklyftor
1 tsk
timjan
1 tsk
rosmarin
2
lagerblad
3 dl
olivolja
1 tsk
salt
1 tsk
svartpeppar
3 st
morötter
10 st
smålökar
1 st
sötpotatis
8–10 st
småpotatisar
3 msk
olivolja
3 st
vitlöksklyftor
0,5 tsk
timjan
salt
rostade mandelspån
2 st
schalottenlökar
1 st
vitlöksklyfta
1 msk
smör
2 dl
rött vin
2 dl
kalvbuljong
1 dl
vatten
1 kvist
timjan
1 nypa
socker
2 msk
smör
Ev. 1 tsk
majsstärkelse
Receptet är gjort för cirka 4 – 6 portioner
Sätt ugnen på 125 grader. Lägg lammsteken i en stekgryta med lock. Gnid in den med en blandning av citron, riven vitlök och örter. Slå över olivoljan och sedan salt och peppar. Sätt på locket och stek i ugnen i ca 5 timmar – innertemperaturen ska vara 60–65 grader.
Sätt ugnen på 200 grader. Skär rotfrukterna i lika stora bitar och lägg ut på en plåt – blanda runt med olja, riven vitlök, timjan och salt. Rosta till fin färg – ca 20 min – kontrollera att alla rotsaker är mjuka rakt igenom. Ta ut och toppa med nymalen svartpeppar och rostade mandelspån.
Finhacka lök, vitlök, timjan o fräs några minuter i smör – tillsätt vinet och låt koka ner till hälften. Tillsätt buljong, vatten och smaka av med socker samt salt och peppar. Red ev. av med majsstärkelse utrört i lite kallt vatten. Vispa ner smöret innan servering.
Skiva upp eller dra isär lammsteken och servera med ugnsrostade rotfrukter och rödvinsså.