Långbakad lammstek med olivolja, vitlök, örter, rotfrukter i ugn och rödvinsås

Recept skapat av Matlagerskan

Zenato Ripassa Superiore passar perfekt till en smakrik och rustik rätt som lammstek och grönsaker i ugn.

Ripassa-zenato-Valpolicella-lammstek

Ingredienser

  • 1–1,5 kg

    lammstek

  • 0,5

    citron zest och juice

  • 3 st

    vitlöksklyftor

  • 1 tsk

    timjan

  • 1 tsk

    rosmarin

  • 2

    lagerblad

  • 3 dl

    olivolja

  • 1 tsk

    salt

  • 1 tsk

    svartpeppar

  • Rotfrukter i ugn
  • 3 st

    morötter

  • 10 st

    smålökar

  • 1 st

    sötpotatis

  • 8–10 st

    småpotatisar

  • 3 msk

    olivolja

  • 3 st

    vitlöksklyftor

  • 0,5 tsk

    timjan

  • salt

  • rostade mandelspån

  • Rödvinssås
  • 2 st

    schalottenlökar

  • 1 st

    vitlöksklyfta

  • 1 msk

    smör

  • 2 dl

    rött vin

  • 2 dl

    kalvbuljong

  • 1 dl

    vatten

  • 1 kvist

    timjan

  • 1 nypa

    socker

  • 2 msk

    smör

  • Ev. 1 tsk

    majsstärkelse

Gör så här

Receptet är gjort för cirka 4 – 6 portioner

Lammstek i ugn

Sätt ugnen på 125 grader. Lägg lammsteken i en stekgryta med lock. Gnid in den med en blandning av citron, riven vitlök och örter. Slå över olivoljan och sedan salt och peppar. Sätt på locket och stek i ugnen i ca 5 timmar – innertemperaturen ska vara 60–65 grader.

Rotfrukter i ugn

Sätt ugnen på 200 grader. Skär rotfrukterna i lika stora bitar och lägg ut på en plåt – blanda runt med olja, riven vitlök, timjan och salt. Rosta till fin färg – ca 20 min – kontrollera att alla rotsaker är mjuka rakt igenom. Ta ut och toppa med nymalen svartpeppar och rostade mandelspån.

Rödvinssås

Finhacka lök, vitlök, timjan o fräs några minuter i smör – tillsätt vinet och låt koka ner till hälften. Tillsätt buljong, vatten och smaka av med socker samt salt och peppar. Red ev. av med majsstärkelse utrört i lite kallt vatten. Vispa ner smöret innan servering.

Servering

Skiva upp eller dra isär lammsteken och servera med ugnsrostade rotfrukter och rödvinsså.