Kolgrillad kyckling och rotsaker på tostada med krossad avokado

Härliga grilltoner möter lätt sötma och hetta i den här rustika rätten som både passar till vardag och helg. Matcha gärna med ett fruktigt och mjukt vin med balanserade tanniner som portugisiska Segredos de Sao Miguel.

Recept av Matlagerskan

Ingredienser

  • 600 gram

    kycklinglårfilé

  • salt, peppar

  • 1 dl

    hoisinsås

  • 1 msk

    honung

  • 2 msk

    ljus soja

  • 1 riven

    vitlöksklyfta

  • Rotsaker
  • 4 st

    morötter- skurna i tunna stavar

  • 2 st

    palsternackor- skurna i tunna stavar

  • 1 liten

    purjolök- 5cm stavar

  • olja, salt, peppar, finhackad oregano, balsamico

  • Krossad avokado
  • 2 st

    avokado

  • 1/2

    citron

  • 1/2

    rödllök

  • 1 knippe

    koriander

  • salt, chiliflakes

  • Picklad lök
  • 2 st

    schalottenlökar- tunt skivade

  • 1/2 dl

    ättika

  • 1 dl

    socker

  • 2 dl

    vatten

  • Till servering
  • turkisk yoghurt

  • fint tärnad tomat

  • 4-8 st

    tostadas (1-2 per person)

Gör så här

Gör så här!

Starta grillen för att få en fin glödbädd. Rätten kan förstås också göras i köket – då kycklingen steks på hög värme och rotsakerna rostas i ugn på 220 grader.

Vänd runt kycklingen med salt och peppar. Bland glacen med hoisin, honung, soja och vitlök. Vänd ner hälften av glacen med kycklingen. Grilla på medelhög värme till innertemp på 72 grader. Lägg under folie. Lägg på rotfruktstavarna och purjolöken – grilla tills de börjar bli mjuka och fått fin grillyta. Lägg i en skål och dressa med lite olja, oregano, balsamico o salt o peppar.

Mosa avokadon grovt med citron, vänd ner lök och koriander och smaksätt med salt och chili.

Rör ihop 1-2-3-lagen och lägg den skivade löken i lagen.

Montera alla läckra beståndsdelar på krispiga tostadas (eller små tortillabröd som rostas krispiga i ugnen med lite olja).

Toppa med turkisk yoghurt och tomat för extra friskhet.