Kolgrillad kyckling och rotsaker på tostada med krossad avokado
Härliga grilltoner möter lätt sötma och hetta i den här rustika rätten som både passar till vardag och helg.
Härliga grilltoner möter lätt sötma och hetta i den här rustika rätten som både passar till vardag och helg.
Fruktigt, mjukt och kryddigt rött vin med en elegant och balanserad smak av plommon, mörka bär, tobak och örter. Från Alentejos solvarma vingårdar kommer druvorna till detta ekologiska vin.
Till Systembolaget600 gram
kycklinglårfilé
salt, peppar
1 dl
hoisinsås
1 msk
honung
2 msk
ljus soja
1 riven
vitlöksklyfta
4 st
morötter- skurna i tunna stavar
2 st
palsternackor- skurna i tunna stavar
1 liten
purjolök- 5cm stavar
olja, salt, peppar, finhackad oregano, balsamico
2 st
avokado
1/2
citron
1/2
rödllök
1 knippe
koriander
salt, chiliflakes
2 st
schalottenlökar- tunt skivade
1/2 dl
ättika
1 dl
socker
2 dl
vatten
turkisk yoghurt
fint tärnad tomat
4-8 st
tostadas (1-2 per person)
Gör så här!
Starta grillen för att få en fin glödbädd. Rätten kan förstås också göras i köket – då kycklingen steks på hög värme och rotsakerna rostas i ugn på 220 grader.
Vänd runt kycklingen med salt och peppar. Bland glacen med hoisin, honung, soja och vitlök. Vänd ner hälften av glacen med kycklingen. Grilla på medelhög värme till innertemp på 72 grader. Lägg under folie. Lägg på rotfruktstavarna och purjolöken – grilla tills de börjar bli mjuka och fått fin grillyta. Lägg i en skål och dressa med lite olja, oregano, balsamico o salt o peppar.
Mosa avokadon grovt med citron, vänd ner lök och koriander och smaksätt med salt och chili.
Rör ihop 1-2-3-lagen och lägg den skivade löken i lagen.
Montera alla läckra beståndsdelar på krispiga tostadas (eller små tortillabröd som rostas krispiga i ugnen med lite olja).
Toppa med turkisk yoghurt och tomat för extra friskhet.